Restaurants 23/04/2018

Sant Jordi a mossegades

Restaurants i bars de copes reinterpreten la llegenda per un dia en forma de plats, menús i còctels

Natàlia Costa
4 min
Sant Jordi  a mossegades

BarcelonaTot i que és dilluns feiner, avui seran molts els restaurants que acostumen a tancar per descans que es bolcaran en la jornada amb creacions especials. I és que s’espera que molta gent després de comprar novel·les i roses acabi sopant en un homenatge a la literatura, els seus personatges i les flors. Aquesta és la proposta de nombrosos restaurants situats al rovell de l’ou, entre el passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya, a més de molts d’altres que fan una crida a acabar la festa en establiments més de barri. Personatges de ficció reinterpretats en un suggeriment al plat, roses desconstruïdes a la secció de postres i còctels que rellegeixen la llegenda del cavaller, el drac i la princesa són algunes de les idees que els més gurmets podran degustar avui. Un avançament: la rosa s’imposa entre els xefs com a ingredient estrella de la jornada.

Gastronomia i ficció

El restaurant La Carota ha dissenyat un menú especial inspirat en deu personatges de ficció femenins de la literatura universal. Hi seran des de la Justine del marquès de Sade fins a la Caputxeta Vermella, passant per la Xahrazad. El restaurant ha convertit aquestes deu protagonistes en quatre plats principals, quatre segons i dues postres. “No sabem què diria Oscar Wilde després de veure convertida la seva Salomé en una torrada mexicana de capipota, però sí que podem dir que el temps invertit ha sigut engrescador i divertit”, expliquen. La Caputxeta és al seu menú una esfera de formatge fresc amb coulis de fruits del bosc; la Xahrazad es pot mastegar en forma d’amanida persa amb arròs, fruits secs i espècies, i la Justine del marquès de Sade es converteix en unes trufes de xocolata blanca amb cor de melmelada de figues. Divertit.

També s’ha entretingut el xef estrella del Nectari, Jordi Esteve, a transformar la llegenda en un plat en tres etapes: un macarró de nabius i violetes amb gust de drac acompanyat amb un flascó amb beguda màgica picant que representa el foc; una maduixa recoberta de xocolata blanca i or amb un flascó de beguda més suau i dolça que representa Sant Jordi i, finalment, “la victòria”: una mousse de roses amb una beguda màgica de maduixa que representa la princesa.

Seguint la inspiració literària, al restaurant Plata Bistró han creat un plat en homenatge a l’escriptora mexicana Laura Esquivel i la seva novel·la Como agua para chocolate, que consisteix en guatlles amb pètals de rosa tot rememorant el moment on la protagonista cuina unes guatlles amb pètals d’aquesta flor per demostrar el seu amor clandestí al seu enamorat.

Plats plens de roses i cors

Però són molts els que, obviant la ficció, s’han estimat més incloure directament els ingredients de Sant Jordi al plat: roses i cors sobretot. El Mandarin Oriental proposa un Sant Jordi gastronòmic de la mà de Carme Ruscalleda al restaurant Blanc. Aquí la celebració va començar ahir amb un brunch inundat d’elaboracions amb roses, flor que avui protagonitzarà un menú especial, amb plats com unes guatlles a la vinagreta de roses o un braç de maduixes i roses. Per arrodonir la jornada la xef signarà llibres amb Pilarín Bayés, i per amenitzar l’espera se servirà te fred de roses i maduixes, amb roses solidàries a favor de la Fundació Comtal. “Sant Jordi és una de les celebracions que més esperem; ens agrada l’ambient de la gent als carrers i les parades de llibres i flors”, diu la xef, que assegura que ha tingut com a inspiració tant les roses com la primavera. També fent honor a la flor protagonista, el restaurant Casa Fernández ha plantejat el Love Story Menu, que entre diversos suggeriments proposa cors de carxofa servits en forma de rosa i un minitàrtar de salmó amb guacamole rematat amb pètals.

Postres de llegenda

D’altres s’han estimat més mantenir la tensió fins al final, deixant per a l’última escena el moment en què Sant Jordi clava l’espasa al cor dels comensals amb creacions vinculades a la llegenda, especialment a les roses. El xef basc Martín Berasategui s’ha rendit als peus de la història dissenyant per al seu restaurant Oria un menú que, a més de diverses elaboracions afrodisíaques de marisc inclou uns bombons de rosa i una copa de cava. Al restaurant Rioba proposen durant tota la setmana una creació fora de carta que uneix la tradicional crema catalana amb la rosa. “És la nostra reinterpretació, que uneix un clàssic de les postres tradicionals com és la crema catalana canònica amb un gelat de rosa refrescant i delicat”, expliquen. A El Tarantín convidaran durant la jornada totes les parelles a una pannacotta de litxi i roses, i a l’hindú Masala73 convidaran a les postres ras malai -a base de boles de formatge fresc amb gelat, festucs i pètals de rosa- els clients que reservin prèviament; també sortejaran un llibre en un concurs a les xarxes socials. El restaurant Windsor proposarà un menú degustació amb sorpreses inspirades en les tradicions de la llegenda, com unes postres en forma de rosa, pa de Sant Jordi i l’obsequi d’una rosa, i d’altres celebraran Sant Jordi amb els comensals obsequiant-los amb una rosa i una copa de cava, com és el cas de l’Hotel Astoria i l’Hotel Claris.

Beure’s el Sant Jordi

Un cop acabat l’àpat, el brindis també estarà protagonitzat pels personatges de la llegenda, amb idees d’allò més màgiques i carregades de poders. El reconegut mixòleg Javier de las Muelas ha creat el còctel Legend Rose a base de suc de nabius, licor marrasquí i cava en una copa gelada. Però el bàrman del Dry Martini no serà l’únic, ja que també en establiments com el Santa Burg, als que demanin l’hamburguesa de porc Sant Jordi se’ls oferirà un còctel especial ideat per a l’ocasió, el Rosa d’Abril, fet amb rose lemonade. Però si després d’una jornada de llibres són molts els que no volen sortir a sopar, sempre podran aconseguir alguna de les edicions especials de la jornada, com l’estoig Rosé, de Viña Esmeralda, de Torres, que simula un llibre de tapes vermelles amb la inscripció !“Sant Jordi, una rosa i un vi”, o una xocolata orgànica amb essència de roses dels Andes de Pacari. El plaer de Sant Jordi és infinit.

[[QUOTE_BEGIN]]

[[QUOTE_END]]

stats