Estils 01/06/2018

'Vogue Arabia' irrita les activistes de l'Aràbia Saudita

La revista blanqueja la dictadura amb una princesa al volant i obvia les detencions d'activistes

Joan Callarissa
2 min
'Vogue Arabia'

BarcelonaEl número de juny de l'edició de 'Vogue' del Pròxim Orient ha col·locat en portada la princesa saudita Haifa bint Abdul·lah al-Saud asseguda al volant d'un Rolls Royce descapotable i al costat d'un titular que podria fer semblar que el règim del desert està pel progrés i la igualtat de drets entre homes i dones. No obstant, la imatge és només això, ja que les detencions d'activistes que defensen els drets de les dones al país estan a l'ordre del dia.

La polèmica es deu al fet que la princesa, que no representa ni de bon tros la societat saudita, s'ha prestat al joc de la revista, que la situa al costat d'un titular que parla de "dones pioneres" i de "força impulsora", fent una clara celebració de l'aixecament de la prohibició de conduir a les dones que ha propiciat l'hereu del tron saudita Mohammed bin Salman, del qual es parla positivament a l'interior de la revista per les reformes socials iniciades al regne absolut del seu pare.

També crida l'atenció aquesta portada perquè coincideix en el temps amb la detenció d'onze activistes dels drets de les dones aquest mes de maig. Segons Amnistia Internacional, només se n'haurien alliberat quatre. La resta és a mans de les autoritats del país, cosa que no és cap garantia de la seva seguretat ni del respecte de cap dels seus drets. De fet, la revista de moda, tot i ficar-se de ple en el tema, no fa cap referència a les detencions, cosa que juntament amb la portada col·labora a potenciar la mesura cosmètica del govern saudita de 'deixar' conduir les dones, cosa que no altera en absolut el sistema de tutela respecte a les dones que impera al país.

Aquesta situació ha indignat algunes activistes que viuen fora del país. Per exemple, Nora Abdulkarim, que ha fet aquest collage amb les cares d'activistes sobre la portada de la revista:

Al regne saudita les dones s'han de sotmetre a l'autorització masculina per qüestions de tota mena des que neixen fins que moren. Un home, que exerceix la figura de guardià, els ha de donar permís per coses tan bàsiques com rebre atenció mèdica o poder treballar.

stats