La justícia europea diu que les soles vermelles són només de Louboutin

El TJUE avala que el francès registri com a marca el seu Pantone en soles de talons alts

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha acceptat avui com a marca europea el color vermell a les soles de les sabates que distingeix la firma de luxe Louboutin, que havia recorregut a la justícia per prohibir l'ús d'aquest distintiu per part d'un venedor holandès. Christian Louboutin, famós per les seves sabates de taló amb la sola de color vermell, va registrar el 2010 aquest distintiu com a marca al Benelux en la categoria de "sabates", classificació que el 2013 va canviar per "sabates de taló alt". La descripció concreta és "el color vermell (Pantone 18 1663TP) aplicat a la sola d'una sabata".

La societat Van Haren, que explota establiments de venda de calçat al detall, va comercialitzar el 2012 sabates de taló alt per a dona amb la sola revestida de color vermell, un fet que Louboutin va denunciar davant la justícia neerlandesa. Van Haren, per la seva banda, va demanar anul·lar el registre de la marca de Louboutin, ja que, segons la directiva europea de la matèria, no poden inscriure com a marca signes constituïts exclusivament per una forma (en aquest cas, la de la sola).

El tribunal de primera instància de l'Haia va decidir plantejar una qüestió prejudicial perquè el TJUE interpretés la normativa europea. En la seva sentència d'avui, el tribunal rebutja anul·lar el registre de la marca perquè considera que aquesta "no consisteix en una forma específica de sola de sabates de taló alt", ja que la seva descripció indica expressament que el contorn no forma part de la marca, sinó que només serveix per posar de relleu on se situa el color vermell.

A més, afegeix que no es pot considerar que el signe estigui constituït "exclusivament" per la forma, ja que l'objecte principal és un color precisat mitjançant un codi d'identificació internacional. El tribunal europeu ha rebutjat així la demanda de Van Haren d'anul·lar la marca Louboutin.

No obstant això, no es va pronunciar sobre si l'ús del color vermell per part del venedor holandès vulnera la marca del dissenyador francès. Això ho ha de determinar el tribunal que jutja el cas tenint en compte la interpretació de la norma feta pel tribunal europeu.

Més continguts de