Estils 20/06/2016

El perquè de l’expansió del ioga

Demà és el dia internacional d’aquesta disciplina, que s’ha implantat a tot el món en molt poc temps

Joan Callarissa
4 min
El perquè de l’expansió del ioga

BarcelonaFa anys moltes persones creien que el ioga era un invent dels xinesos i que no calia practicar-lo aquí perquè no tenia res a veure amb nosaltres. Ara, en canvi, molts saben que és d’origen hindú o que cada postura té un nom en sànscrit, o bé coneixen algú que el practica i, a més, és possible que tinguin un lloc a prop de casa on ho poden fer ells. Aquesta és la història recent del ioga, una disciplina holística que uneix el cos i la ment des de temps immemorials i que durant els últims anys ha viscut un auge espectacular. I no només aquí, sinó arreu del planeta.

Tant és així que les Nacions Unides el 2014 van declarar per unanimitat dels 193 països membres -cosa que gairebé mai ha passat a l’organisme- que el 21 de juny seria el Dia Internacional del Ioga. Demà, de fet. La decisió va comptar amb el suport inestimable del secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, que va recordar que “el ioga ofereix un mitjà senzill, accessible i incloent per promoure la salut i el benestar físic i espiritual”. Tal com va assenyalar, i pot ser que sigui el secret del seu auge arreu del món, “el ioga no discrimina”. “En diversos graus, totes les persones poden practicar-lo, independentment de la seva força, l’edat o les capacitats relatives”, va afegir.

Potser per l’empenta que li va donar l’ONU, o potser perquè simplement la seva força ja és imparable, el ioga no deixa de guanyar adeptes, prescriptors i llocs de prestigi. A l’Índia, per exemple, on es podria pensar que ja està més que implantat, les administracions tenen plans de futur per portar les seves bondats a tots els estaments. Narendra Modi, el primer ministre del país -i habitual practicant de ioga-, ha decidit que durant la jornada de demà 30.000 membres de les forces i cossos de seguretat d’arreu del país es posin a fer postures ioguis. La idea és que contribueixin a l’“esplendor” de la jornada, que l’any va passat va batre el rècord Guinness amb 36.000 persones fent ioga en un mateix espai.

Però no només seran les autoritats les que integrin el ioga a les seves vides. També les escoles el convertiran en matèria. A l’estat de Maharashtra, la capital del qual és Bombai, el dia 21 de cada mes se celebrarà el dia del ioga en tots els centres educatius, des de primària fins a la universitat. Una mesura que afecta molts infants i joves i que, a més, es veurà complementada per un festival anual conjunt a tota la regió que durarà 9 dies.

La salut s’ha convertit en un tema prioritari a l’Índia gràcies al seu primer ministre, que va crear el ministeri d’AYUSH -Ayurveda, Yoga, Unani, Siddha i Homeopatia- tot just formar govern. “Durant segles els pobles de qualsevol condició han practicat ioga, i n’han reconegut l’encarnació singular de la unitat entre la ment i el cos. El ioga uneix el pensament i l’acció en harmonia”, va dir abans de les votacions Sam Kutesa, president de l’assemblea de l’ONU, en la sessió en què es va aprovar el Dia Internacional del Ioga.

Però aquest només és un dels motius que expliquen l’expansió del ioga avui en dia. Així ho explica Jordi Canela, director del centre Yoga One de Barcelona i instructor de la disciplina. Des del seu punt de vista, el creixement “s’ha produït sobretot perquè té molts beneficis i perquè s’ha posat a l’abast de la gent portant-lo a gimnasos ben condicionats, amb dutxes i amb bons preus, cosa que abans no passava”. “La gent estava obligada a recórrer a llocs més alternatius”, afirma. Però l’anàlisi també passa per l’estil de vida que impera en la nostra societat, que fa del ioga una disciplina molt oportuna. “L’estat de nervis generat per la crisi i el ritme de vida actual fan que les persones busquin alguna activitat per compensar”, afirma.

Ment, esperit, músculs...

Però més enllà de les qüestions socials Canela assenyala els beneficis directes del ioga sobre la salut com a clau de l’èxit de la disciplina. Deixant el físic al marge, l’expert destaca que “la ment és un element aire connectat amb els sentits i això fa que ens costi concentrar-nos”. Per aquest motiu considera que “l’estat de relaxació que genera el ioga dóna un espai de reacció més tranquil a la nostra vida”. “Ens permet dominar la nostra ment i que no sigui ella la que ens domini a nosaltres”, afegeix.

Espiritualment, Canela recorda que la pràctica del ioga, “sobretot si es fa ioga integral i s’aprofundeix en la seva filosofia”, produeix “un estat d’existència conscient plenament feliç”. És a dir, “ajuda a ser feliç internament i no a través d’elements externs, que ajuden a ser feliços una estona”.

En relació als estiraments, l’instructor destaca que amb el ioga “es desfan les tensions internes de la musculatura”, cosa que dóna una gran sensació de benestar. El mateix passa, explica, a nivell muscular, àmbit en el qual el ioga té la particularitat de “treballar la força profunda”, o el que és el mateix, “donar més força al múscul per la seva cara interna”. “Molts nois que fan peses acaben tenint una aparença més arrodonida, cosa que amb el ioga no passa”, puntualitza Canela, que qualifica el resultat com una “força equilibrada”.

Per acabar, el director d’aquest centre especialitzat de la cadena Dir assenyala les virtuts que té el ioga per a les persones que tenen dolor. “Hi ha molts problemes físics, com el mal d’esquena o els de l’alineació del cos -que es treballa a través del relax i la respiració-, que gràcies a exercitar la mobilitat variada del ioga van desapareixent”, assegura. Això sí, afirma que si no es fa bé també “es pot desequilibrar el cos”, per la qual cosa cal ser curós si es practica a casa.

Amb tot, Canela explica que molta gent no s’acaba d’endinsar en el ioga perquè “s’ha de perseverar fins a aprendre’n i també s’ha de trobar el professor adequat”. En concret afirma que “habitualment amb tres mesos ja es nota molt la millora”.

Tot i això, assegura que els motius que condueixen la gent fins al ioga no són sempre de salut. “La gent de mitjana edat ve per l’estètica, els joves per passar-s’ho bé i els més grans per cuidar-se”, explica. Tres motius que considera encertats perquè el ioga “té molta bellesa i aporta salut i fortalesa, i permet cuidar tots els aspectes de la vida d’una manera molt suau”.

stats