Estils 03/02/2016

Així és la primera botiga del triumvirat de la moda catalana

Els dissenyadors Josep Abril, Miriam Ponsa i Txell Miras inauguren el seu primer establiment a l'Estat

Thaïs Gutiérrez
3 min
Josep Abril, Txell Miras i Miriam Ponsa a la seva nova botiga / 080

BARCELONASón tres dels pesos pesants de la moda catalana, un triumvirat, sempre fidels a una forma de fer roba artesana i vinculada al territori i a una tradició tèxtil molt arrelada al país. Ara, Josep Abril, Miriam Ponsa i Txell Miras han decidit fer un pas important junts i obrir la seva primera botiga a l'Estat, Nu#02, després de l'èxit de les col·laboracions efímeres al Rec, d'Igualada, i de la botiga Projecte#01 que van obrir al barri de Le Marais, a París, fa poc més d'un any.

I han volgut obrir la botiga durant el 080 "per aprofitar el rebombori que la cita de la moda porta sempre a la ciutat", tot i que ha suposat un volum de feina molt gran, sobretot per a Ponsa i Miras, que dimarts van presentar les seves noves col·leccions per a la tardor-hivern 2016-17. Abril, en canvi, no ha participat en aquesta edició del certament perquè està "desbordat de feina", i reconeix que "per fer bé les coses cal temps". Això sí, ja avisa que a l'edició d'estiu –que se celebrarà a finals de juny– no fallarà.

Aquesta botiga, de més de 260 metres, al carrer València a tocar de Rambla Catalunya, de parets nues –"perquè volem que traspuïn història", com diu Ponsa–, és la culminació d'un somni compartit, i ara tenen ganes de gaudir-lo. "Junts sumem forces i il·lusions, i hem arribat fins aquí; la idea és seguir sumant i fent créixer els projectes que tenen números, precisament amb la idea que segueixin endavant", explicava Miras aquest matí. La dissenyadora de Terrassa ahir va sorprendre el públic del 080 amb una col·lecció inspirada en els ordes religiosos que aviat es podrà trobar en aquesta botiga.

Per a Josep Abril, la clau de la seva col·laboració és que "partim d'un mateix concepte de treballar: fem roba amb ànima. No ens interessa vendre molt, gaudim fent el que fem. A més, les nostres col·leccions són totes fetes aquí, i això és important". I l'objectiu d'aquesta botiga és atreure, precisament, els clients que valoren aquest aspecte de la roba, l'autenticitat, la singularitat, el treball artesà i les històries que expliquen. I tot i que els tres dissenyadors tenen estils diferents, el seu públic convergeix en aquesta recerca de peces úniques. "Son col·leccions que no es troben a cada cantonada, com passa amb les grans cadenes de moda. És molt probable que a la persona que li agradi la roba del Josep també apreciï la que fa la Míriam", deia Miras.

A més, la seva voluntat és que aquest espai sigui polivalent i aculli peces d'altres creadors. Ara mateix ja s'hi poden trobar escultures de Josep Vila i mobles del dissenyador industrial Jonathan Singleton, i expliquen que aviat s'hi podran comprar sabates. "La idea és que tot el que hi hagi a la botiga tingui una coherència amb les nostres col·leccions, perquè qui vulgui sortir vestit de cap a peus, que siguin coses fetes amb ànima i no per processos industrials", explica Ponsa.

Ponsa i Miras estan cansades, però molt satisfetes. Van presentar col·leccions dimarts i la botiga comença a marxar. "Estem com de ressaca", diu Miras, rient. A les dues dissenyadores el format d'aquesta edició del 080 –més petit i amb les absències de les grans marques com Mango i Desigual– els agrada més i els sembla positiu. "Hem pogut treballar més tranquil·les", explica Ponsa, que es qüestiona si cal que grans marques participin en aquesta passarel·la amb diners públics. I Abril afegeix: "És com si en un concert de música barregéssim estils completament diferents. No ho faríem. En canvi, amb la moda es fa, i potser s'ho haurien de replantejar", apunta. "A mi m'agrada més aquesta edició perquè té una escala més humana, més propera", conclou Miras. Queda clar que els tres estan d'acord i confien que el camí del 080 segueixi així. Mentrestant, seguiran fidels a la seva manera de fer roba i fent créixer els números dels seus nous projectes.

stats