Publicitat
Publicitat

El sultà de Brunei, 50 anys d’excessos al tron

Entre les seves excentricitats de multimilionari destaca la seva col·lecció reial d’almenys 5.000 vehicles

Hassanal Bolkiah, sultà de Brunei, compleix 50 anys al capdavant d’aquest petit país situat al nord de l’illa de Borneo. Amb 71 anys, és el líder absolut dels 400.000 habitants del seu sultanat i aquests dies està celebrant el fastuós aniversari, que s’està vivint al país amb la pompa que sempre ha caracteritzat Bolkiah, l’home més ric del món fins que Bill Gates el va desplaçar.

Entre les seves excentricitats de multimilionari destaca la seva col·lecció reial d’almenys 5.000 vehicles, entre els quals hi ha peces exclusives com sis Ferrari F90, els únics que es van fabricar, o el model original en vermell del Bentley Continental R. La seva afició pels automòbils és tan gran que el Llibre Guinness dels Rècords assegura que el sultà té la flota privada de Rolls-Royce més gran del món, formada per 600 vehicles de la firma.

També és exclusiu el palau Nurul Iman -que es va fer construir el 1984 per celebrar la independència del Regne Unit-, considerat el més gran del món, amb 1.788 habitacions i 257 banys, un saló de banquets per a 5.000 comensals, una mesquita per a 1.500 fidels i un estable amb aire condicionat.

Part de la seva fortuna -de 16.990 milions d’euros- la dedica també a pagar artistes perquè actuïn per a ell. A la seva llista hi ha des de Michael i Janet Jackson fins a Tina Turner, Stevie Wonder, Madonna i Bon Jovi. De fet, va transcendir que a Whitney Houston li va oferir un xec en blanc per un concert que la diva va xifrar en set milions de dòlars.

Líder dictatorial absolut del seu país i també líder religiós -cada cop més aferrat a la xaria-, obté les seves riqueses del petroli i del gas natural. Separat dos cops, va generar una gran polèmica el 1992 quan la Miss Estats Units Shannon Marketic el va acusar als jutjats nord-americans d’haver-la utilitzat com a esclava sexual durant un mes. La demanda no va prosperar perquè Bolkiah té immunitat.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT