Ara Estiu 06/08/2017

Aliats tecnològics per suportar la ruta

Les petites pantalles poden contenir grans opcions d’entreteniment: proposem jocs i eines per fer més amens els viatges llargs

Nereida Carrillo
5 min
Aliatstecnològics per suportar la ruta

Un dels peatges que cal pagar per arribar a un destí de somni, a un país encisador o a visitar familiars i amics són les llargues hores de ruta. Viatges transoceànics que poden durar més de vuit hores, trajectes per carretera que ocupen tota una jornada i periples en tren per als quals cal carregar-se de paciència són el nostre pa de cada estiu. Petits ginys poden ajudar-nos a suportar millor la ruta i l’espera per gaudir de les vacances anhelades. Les tauletes i els telèfons mòbils poden ser un bon passaport per a l’entreteniment. Us proposem algunes opcions per gaudir de la ruta a través de les petites pantalles.

Xerrades TED, píndoles de...

Segur que en teniu alguna de pendent. La ruta pot ser un bon moment per gaudir amb calma d’aquestes píndoles de saviesa. Les xerrades TED van començar el 1984 com a conferències en què la tecnologia, l’entreteniment i el disseny anaven de bracet. Més de trenta anys després s’han convertit en tot un fenomen mundial. Aquests vídeos curts en què experts en diferents àmbits volen estendre el coneixement a tothom han revolucionat YouTube. Ja es troben en més de 100 idiomes, abasten els temes més diversos i es proposen tenir un efecte inspirador en els seus espectadors.

Entre les xerrades TED més populars hi ha la de Ken Robinson sobre com el sistema educatiu hauria de potenciar la creativitat, la de Simon Sinek sobre com els bons líders han d’inspirar els seus treballadors i la de Mary Roach amb l’il·lustratiu titular 10 coses que no sabies sobre l’orgasme. Són tot un clàssic la conferència d’Amy Cuddy sobre llenguatge corporal i el vídeo en què David Christian explica la història del planeta en només 18 minuts.

Jocs, evasió per a una ruta...

Si hi ha una cosa que necessitem a les vacances és trencar la rutina i evadir-nos. Els jocs són un bon aliat per aconseguir-ho. Hi ha infinites aplis de mòbil i tauletes que proposen els jocs més diversos: de destresa, de coneixement, d’acció, conscienciadors, amb estètica retro… Us proporcionem algunes opcions. Roll the Ball, disponible tant per a Android com per a iPad, és un joc força senzill i que enganxa. Amb una estètica tradicional, consisteix a compondre una mena de puzle en què quadri un recorregut per on la pilota que apareix pugui discórrer còmodament.

Si preferiu més acció, potser us agradarà Last Day on Earth. El nom avança força el que hi trobarà el jugador: un món postapocalíptic en què se les haurà de manegar per sobreviure. Es tracta d’un joc multijugador que està disponible per a iOS i Android. En aquest joc d’estratègia caldrà acabar amb els zombis i altres enemics i establir aliances per mantenir-se en vida.

Una opció molt més tranquil·la, però també colpidora, és Old Man’s Journey, una història emotiva reconeguda amb uns quants premis. El protagonista és un avi al qual el jugador ajuda a construir els paisatges i escenaris que anirà recorrent. Es pot descarregar i jugar tant amb dispositius Android com iOS. A través de coloristes paisatges dibuixats a mà, el jugador experimenta les dificultats i les esperances d’un home d’edat avançada. Els seus creadors el defineixen com un joc sobre la vida, la pèrdua i l’esperança: sens dubte, una opció lúdica sensible per a un trajecte llarg. A més, s’hi pot jugar sense connexió a internet.

Els jocs que funcionen sense wifi són una gran opció a l’estiu, amb llargs viatges en què no sempre hi ha cobertura. Una altra possibilitat de joc sense connexió és Threes. Es tracta d’un puzle, molt senzill, però que requereix força habilitat. El poden descarregar usuaris d’iOS, Android i Windows Phone. Van apareixent nombres a la pantalla i cal agrupar els més alts per tal de generar les sumes més elevades. El 2014 va merèixer el premi de joc d’Apple de l’any.

Música, tanca els ulls i escolta

Durant l’aturada estival, l’atrafegada rutina ens dona una treva per poder descansar i relaxar-nos. Les petites pantalles també ens ajuden a fer-ho. No cal estar mirant-les i tocant-les tota l’estona. També podem connectar-hi auriculars, tancar els ulls i deixar-nos emportar per sons, música i paraules. Si el que volem és relaxar-nos, una gran elecció és la popular apli White Noise, que incorpora desenes de sons, com ara de pluja, d’onades trencant i de vent, per tal de desaccelerar i tenir estones de calma. Com la majoria d’aplicacions mòbils, està disponible per a iOS i Android. Si, més que sons, ens ve de gust bona música, l’aplicació estrella és Spotify, on caldrà buscar les llistes que més s’adiguin als nostres gustos.

Podcasts, el món a l’abast

L’estiu és el moment ideal per recuperar podcasts que no hàgim pogut escoltar durant l’any o bé descobrir nous continguts digitals. Aquest any, Catalunya Ràdio ha estrenat graella digital: podeu recuperar podcasts de programes com ara l’espai tecnològic Revolució 4.0 i el programa humorístic Els de Benegre. Si sabeu idiomes, també podeu descobrir molts podcasts de qualitat que es produeixen arreu del món. Una opció és Freakonomics, un programa setmanal amb vuit milions de descàrregues cada mes. El periodista Stephen Dubner és al capdavant d’aquest espai, en què s’examinen qüestions de la vida quotidiana amb una mirada econòmica. Si us agrada l’estil, també podeu escoltar un altre podcast produït pel mateix periodista. En aquest cas, s’anomena Tell me something I don’t know.

També té força tirada This American life. Segons els seus productors, 2,5 milions de persones es descarreguen cada capítol d’aquest podcast, en què sempre s’explora un tema diferent. Per exemple, alguns dels últims episodis van abordar la vaguetat i la confusió que desprenen algunes normes, històries de gent que van saber trucar a la persona correcta quan anaven mal dades o la història i l’extravagant jornada d’algú que es dedica a fer anar un detector de mentides.

Hi ha podcasts dels temes més diversos, amb diferents tons i estils. Cal que cadascú triï el tema que li pot interessar més. Per exemple, aquells més cuinetes o encuriosits per la gastronomia i la nutrició poden escoltar The food chain, un programa de la BBC en què s’aborden qüestions relacionades amb el menjar, però des d’un punt de vista ampli, explorant també aspectes econòmics, científics i culturals que s’amaguen rere els aliments que ingerim.

Opcions per a la canalla

Les tauletes i els mòbils són un gran recurs per entretenir els petits i fer-los menys pesat el tràngol de la ruta, que els condemna a quedar-se quiets en un seient, cosa que no els acostuma a agradar gaire. El ventall d’opcions és ingent: vídeos de dibuixos, aplicacions per pintar, jocs d’animalons, webs amb els seus personatges preferits… Cal adaptar l’entreteniment a l’edat i els gustos de la canalla i, sobretot, cal que tinguin la supervisió i l’aprovació dels pares.

Entre les moltíssimes opcions que hi ha, us recomanen algunes eines. Draw Free per a iPad és una eina senzilla per als infants més creatius, perquè es diverteixin dibuixant amb múltiples formes i colors. Si voleu que calculin els quilòmetres de la ruta o que, amb operacions similars, millorin en matemàtiques, una apli recomanable és Mates Zap Zap. L’aplicació està dissenyada per a infants d’entre 5 i 11 anys. Proposa activitats lúdiques per aprendre qüestions matemàtiques com ara fer sumes, multiplicacions i aprendre geometria. Per als més petits, a partir de sis mesos, també hi ha aplis com ara Patchimals Formas y Colores. A través de divertits animals, el joc ajuda els nadons i les criatures a identificar formes i colors.

stats