Ara Estiu 31/08/2017

Síndrome postvacacional, també en les mascotes?

Durant les vacances els nostres animals de companyia poden patir ansietat per separació i després els pot costar tornar a la rutina: quines mesures cal prendre en aquestes situacions?

Lídia Penelo
3 min
Bobby, que ja no m’estimes?

BarcelonaLes vacances s’acaben, tornem a casa i el nostre estimat Bobby ens fa un lleig? No és que s’hagi tornat un drama queen dels escenaris de Broadway, segurament el que li passa és que pateix l’anomenada ansietat per separació. Si per a nosaltres tornar a la cotilla del dia a dia pot ser feixuc i ens podem sentir desanimats, els nostres animals de companyia també es deprimeixen i s’estressen, sobretot si durant les vacances han estat sols, a cura d’estranys o en hotels per a animals de quatre potes. Tant si han estat sols com si hem gaudit d’unes vacances tots plegats, amb passejades llargues i migdiades encara més llargues, la tornada a la rutina requereix un pla d’actuació específic per aconseguir que l’adaptació sigui fàcil i al més plàcida i ràpida possible. Per fer front al canvi de situació hi ha una sèrie de recomanacions que cal tenir en compte. Segons els professionals de Naturcenter, de Cabrera de Mar, l’ansietat per separació és el comportament que mostren gossos i gats que els porta a destruir objectes de la casa, bordar o miolar, orinar, defecar, vomitar i tota mena de despropòsits caòtics. L’etòleg caní Oriol Ribas fa molts anys que es dedica a explicar com podem evitar que els nostres animals facin destrosses, per a ells un impost revolucionari que ens fan pagar per haver-los deixats sols. Tres dels seus consells que no fallen són: exercitar l’animal abans de deixar-lo sol, oferir-li un espai recollit on no pugui escampar el desastre i regalar-li joguines que l’estimulin i l’entretinguin.

Sovint, ja només en veure la maleta, els nostres estimats amics de quatre potes s’ensumen canvis, ens persegueixen, manifesten el seu desacord o intenten fer-se passar per un element més de l’equipatge. Si no han viatjat amb nosaltres, a la tornada a casa podem trobar dues reaccions: que l’animal estigui hiperactiu, no ens pari de fer festes i no vulgui separar-se ni un mil·límetre de nosaltres o, tot al contrari, que rebutgi les nostres carícies i es faci l’ofès.

La gestió de les emocions no és un assumpte exclusiu dels Sapiens sapiens : la resta d’animals també tenen molta feina amb el tema. Des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (COVC) asseguren que un dels problemes més comuns i menys tractats en animals domèstics és la incapacitat emocional de l’animal per estar a soles durant un període de temps indefinit. Per això, davant problemes d’aquesta mena, recomanem posar-se en contacte amb un veterinari o un etòleg per poder diagnosticar i tractar correctament el problema amb pautes de modificació de la conducta. A vegades es poden confondre els signes d’una ansietat per separació amb els símptomes d’altres malalties, i el veterinari és qui dictaminarà el diagnòstic que correspongui. Cal parar especialment atenció a símptomes com ara pèrdua de pes o de gana, diarrees o vòmits, pèrdua de l’equilibri, desorientació o manca d’atenció, canvis en femta o orina, caiguda del pelatge o pèrdua de brillantor. Qualsevol d’aquests símptomes pot significar que alguna cosa no rutlla i cal passar a l’acció.

Prevenir l’ansietat

Hem d’aconseguir que l’animal no estigui excessivament aferrat al seu propietari. Ha d’aprendre a estar sol de manera gradual i acostumar-se a la nostra absència. Quan marxem de casa per anar de vacances, així com immediatament després de tornar-ne, hem d’evitar la interacció amb ell, i no fer-li cas, sobretot si ens ha estat perseguint per la casa o l’hem vist neguitós al nostre voltant. Un cop s’hagi calmat, el podem cridar, fer-lo seure i mimar-lo tant com vulguem.

També funciona facilitar un espai exclusiu per a l’animal i que s’hi senti segur. Podem utilitzar joguines, des de les més senzilles, de corda o les pilotes, fins a les més complexes, com els peluixos reforçats, les fundes per a ampolles de plàstic o les joguines extraresistents de marques especialitzades. També podem incloure a la seva zona de confort un llit o un matalàs perquè pugui dormir i descansar. També disposem al mercat d’uns productes que simulen les feromones calmants canines, és a dir, envien un senyal biològic al gos perquè se senti més relaxat, perquè se li rebaixi el nivell d’ansietat, i així pugui estar més relaxat i predisposat a aprendre el que és correcte si se li ensenya de manera adequada. Trobem una gran varietat de premis i llaminadures que poden ajudar a mantenir el nostre animal de companyia entretingut durant un bon temps. Els premis els agraden i els podem utilitzar per reforçar-los les conductes positives.

Consells per facilitar la tornada a la rutina:

1. El retorn a la rutina dels animals de companyia s’ha de fer de manera gradual però ferma, tenint en compte els bons hàbits. Durant el descans estival també se solen deixar de banda les rutines d’obediència i disciplina amb els animals domèstics, però a la tornada aquesta situació ha de canviar. Encara que desitgem gaudir al màxim fins a l’últim dia de vacances, ells també necessiten temps per reordenar la conducta i els hàbits.

2. La higiene i la neteja són uns dels factors que més influeixen en el comportament dels animals domèstics a la tornada de vacances: banyar-lo, tallar-li les ungles i raspallar-li les dents són tasques fonamentals per a la seva salut. També cal rentar o canviar les joguines, els llits, la roba i qualsevol altre element que hagi utilitzat durant les vacances fora de casa. A més, cal fer una neteja profunda dels espais per dormir, menjar, jugar o fer les seves necessitats a la llar, amb la finalitat d’eliminar qualsevol hoste indesitjable que s’hagi colat a casa durant la nostra absència.

3. Tornar a l’activitat física habitual. Siguin gossos o gats, els horaris establerts per a les diferents activitats diàries han de tornar a ser una prioritat per evitar l’estrès o la depressió. Durant les vacances, els gossos solen tenir molta més activitat física, i després solen estar més en repòs. Per això, cal tractar d’incorporar gradualment totes les activitats que es realitzaven abans.

4. Cal vigilar la manera com els alimentem. Hem de poder tornar a establir les hores més adequades i facilitar-li les quantitats pertinents de menjar. Per ordenar la sensació de gana constant que desperten les vacances convé repartir més la quantitat d’aliment diari, i donar-li en més àpats però en menys quantitat. D’aquesta manera, es disminueix l’ansietat que pot aparèixer quan el temps de repòs augmenta.

5. Cal fixar-se en el comportament dels animals de companyia quan tornen a l’entorn habitual i observar el seu estat d’ànim. La tornada a la rutina sovint els suposa tornar a passar més hores sols a casa. Si en tornar a casa els primers dies de feina es detecten objectes trencats, hi ha orina on no toca o algun veí ens avisa que ha sentit bordar, cal pensar en l’ansietat per separació i visitar el veterinari.

stats