El ‘Catalunya Experience’ es torna més emocional

El programa d’Ivana Miño torna a l’octubre amb deu episodis temàtics

Amb les seves urpes metàl·liques esmolades, la cara desfigurada per les flames i un jersei de ratlles horitzontals vermelles i grises inequívocament vuitanter, Freddy Krueger ha poblat els malsons de diverses generacions de cinèfils que s’han atrevit a passejar per Elm Street. Aquesta setmana l’equip del programa Catalunya Experience ha volgut venjar-se’n en nom de tots els atemorits i ha convidat l’actor que hi ha al darrere el personatge, Robert Englund, a un recorregut per la Catalunya més misteriosa i terrorífica.

Així, ha visitat el cementiri de Montjuïc, ha nedat entre tonyines en alta mar, ha visitat la micvé de Besalú -els antics banys rituals de dones- i, dimecres, alguns periodistes l’acompanyàvem en una visita per la Casa Fuster de Barcelona, amb sorpresa inclosa. Tot al costat d’ Ivana Miño, que repeteix com a presentadora en la segona temporada del programa, actualment en rodatge. Seran 10 episodis -incloent-ne un últim de resum- i el primer està previst que s’emeti el 5 d’octubre.

Seguirem ensenyant Catalunya de la manera més bonica possible, vista amb ulls de viatger”, explicava el director del programa, Xavier Brichs. Hi ha una novetat rellevant en aquesta temporada: els personatges que acompanyaran Miño no seran necessàriament famosos, sinó que els viatges s’han ideat pensant en el seu vessant més emocional. Així, una de les rutes acompanyarà dos néts d’un brigadista anglès que va lluitar a Catalunya, perquè coneguin el paisatge físic, però també emocional, que va viure el seu avi. Una altra estarà protagonitzada per un atleta olímpic del Canadà que fa la volta al món en cadira de rodes. O bé es farà el viatge íntegrament en autoestop. El rodatge va començar al febrer i s’acabarà aquest octubre.

“Aquesta vegada no hem adaptat el rodatge al calendari de festes”, explica Brichs, “sinó que, com que algunes ja les havíem cobert, hem adaptat les festes al nostre calendari, per entendre’ns”. I l’atzar ha fet que, per dates, s’hagin cobert les Santes de Mataró, en un altre intent d’espantar Krueger/Englund amb el correfoc, o el Carnaval de Solsona. Les Terres de l’Ebre, la Terra Alta, la Cerdanya i Vic són altres localitzacions d’aquesta segona temporada. I, tot i que els convidats no siguin especialment coneguts a excepció d’Englund, sí que hi ha algunes participacions de famosos, com els germans Roca, Carme Ruscalleda i Els Catarres.

Qüestió de química

De moment, però, és Englund qui es passeja per l’Hotel Casa Fuster: l’antic saló de ball, que conserva les columnes opulentes i la volta catalana original, unes escales amb una gelosia formada per les lletres CF i que el director de l’establiment explica que no corresponen a Casa Fuster sinó a Consuelo Fabra, la dona a qui li va regalar l’immoble, com a mostra d’amor. La visita s’acaba al terrat, on el Mago Pop aborda inesperadament Englund i li fa un joc de mans que deixa els presents -periodistes i equip tècnic- bocabadats: una baralla que custodiava amb les mans l’intèrpret ha sigut transformada en un bloc de vidre.

“Recordo que el primer dia que vaig ser a Barcelona, als anys 80, vaig acabar en una casa on venien jocs de mans. Em va semblar fantàstica”, explica Englund. Al Mago Pop no li costa gaire d’identificar la botiga com a El Rei de la Màgia, al carrer Princesa. L’actor ha passat a la història per l’immortal Freddy Krueger, però fora de personatge és algú extremadament amable, que atén amb veritable interès totes les explicacions. Es declara coneixedor de la situació política catalana: “És veritat que, al meu país, històricament no hi ha hagut interès per la reivindicació dels independentistes de poder votar, però ara és un assumpte que apareix regularment a les notícies”.

Aquest episodi es beneficia de la química entre Englund i Miño, que són amics des que van coincidir al rodatge de la pel·lícula Night of the sinner. “Ha participat en tot el que li hem proposat”, explicava la conductora del programa. “Es tracta d’algú molt generós, entusiasta i culte, que ens ho ha posat molt fàcil a tots durant els sis dies que ha durat el rodatge”. L’afecte mutu és evident i Englund ho té clar quan li pregunten què va pensar quan li van proposar participar en el Catalunya Experience. “¿Viatjar a Barcelona a veure la Ivana? Hauria vingut remant, si calgués!”

Més continguts de