L’ESTIU DE LA MEVA VIDA

“A Nova York he practicat l’art de la positivitat”

Parlar amb la 'performer' Mercè Boronat és parlar d’experiències interiors, tant o més intenses que les externes

Parlar amb Mercè Boronat (Barcelona, 1962) és parlar d’experiències interiors, tant o més intenses que les externes, que per força es veuen condicionades. El seu treball amb el cos i la ment, en un terreny limítrof entre la dansa i la performance, porta el segell d’una formació que, després de l’Institut del Teatre, seguiria a Nova York, en tres escoles referents en la dansa moderna: la Martha Graham School, la José Limón Dance Company i el Merce Cunningham Studio.

Nova York forma part de la vida i de la feina de Mercè Boronat. Que aquest estiu hi hagi fet el seu 18è viatge podria no tenir res d’excepcional. En canvi, ella ho defineix com el viatge de la seva “nova vida”. Investigadora com és de la consciència del moviment del cos “com a únic motor per a la transformació física, psíquica, espiritual i col·lectiva”, com ella mateixa ho defineix, explica: “Aquest mes de juny a Nova York he practicat l’art de la positivitat, l’art de trobar la part positiva de totes les coses, persones, llocs i esdeveniments”.

En principi, es tractava d’un viatge de feina per presentar el seu nou projecte, Stillness, al Barisnikov Art Center. “Nova York sempre m’ofereix nous reptes creatius. I aquest juny he tingut l’oportunitat de viure al West Village envoltada d’artistes: a un carrer de Julian Schnabel, prop d’on vivia Annie Leibovitz amb Susan Sontag, i situada també prop del West Beth, un edifici exclusivament habitat per una comunitat artística. A dos minuts d’on m’allotjava hi havia la nova seu del Whitney Museum, que vaig poder visitar diàriament gràcies a la membership card de la Maxine Glorsky, “la reina del West Village”, arrendatària del meu apartament i stage manager de la companyia de dansa Lar Lubovitch. Allà vaig descobrir l’artista hiperrealista Duane Hanson, font d’inspiració clau per a la meva pròxima nova performance : com transformar una vivència quotidiana avorrida en una vivència futura lluminosa”.

El retrobament amb un amic de fa 25 anys la va portar a l’OMI International Art Center, “un centre de creació fascinant” on ha decidit sol·licitar l’ingrés com a resident. “A la tornada de Ghent a Manhattan, des del tren, vaig tenir el plaer d’assistir a la posta de sol més fascinant que hagi vist mai, acompanyada de l’increïble David Byrne [cantant de Talking Heads], amb la música del qual he treballat”. Tot plegat ha portat Mercè Boronat a descobrir que “el pensament en positiu, la ment oberta i direccionada a freqüència alfa propicia que les teves projeccions esdevinguin realitat”.

El + vist

El + comentat