Ara Estiu 21/07/2017

Nova York per a seriòfils viatgers

La ciutat nord-americana és un gran plató que es pot visitar seguint les pistes de ficcions televisives, des de l’edifici de ‘Friends’ fins al Brooklyn de ‘Girls’

Alejandra Palés
4 min
Nova York per a seriòfils viatgers

BarcelonaSegons una llarga tradició musical, que va des de Frank Sinatra fins a Jay Z, Nova York és la ciutat on es pot aconseguir tot. Segurament Hannah Hovarth, la protagonista de Girls, en dubtaria, després d’anys d’intentar triomfar-hi com a escriptora. Si es visita Nova York sense la pressió d’intentar obrir-s’hi camí professional, però, la ciutat -on durant el curs 2015-2016 es van rodar fins a 52 ficcions televisives- és un regal que pot fer parar boig qualsevol seriòfil.

Hi ha llocs clàssics, com l’edifici on vivia la colla de Friends, al 90 de Bedford Street, i el Tom Restaurant, on dinaven sovint els protagonistes de Seinfeld i on avui es pot degustar una hamburguesa rodejat de fotos de Jerry Seinfeld. També es pot imitar Carrie Bradshaw, de Sexe a Nova York, i tastar un cupcake del Magnolia Bakery de Greenwich Village. Nova York és un gran plató de televisió, malgrat que moltes vegades el que apareix en pantalla tingui més de cartó pedra que de realitat.

EL GLAMUR DE ‘MAD MEN’

D’enganys catòdics en sabia bastant Mad Men. La sèrie, que volia mostrar la quinta essència del Manhattan dels anys 60, es va gravar majoritàriament a Los Angeles, tot i que alguns dels locals que s’hi esmenten són reals i es troben efectivament a Nova York. Vestits impecables, tabac a dojo i whisky sense límit, la ciutat del publicista Don Draper gairebé ja no existeix i, per començar, difícilment s’hi pot veure algú fumant pel carrer. Encara hi queden, amb tot, alguns vestigis del glamur de temps pretèrits, com ara l’Oyster Bar, situat a l’interior de Grand Central Station (89 E 42nd St). Allà és on Draper i el seu cap, Roger Sterling, endrapen ostres sense parar. Més enllà d’anar-hi per passió seriòfila, l’espai mereix una visita per la seva arquitectura, que compta amb unes precioses voltes catalanes, un element constructiu introduït als Estats Units pel valencià Rafael Guastavino.

Per als amants dels ambients una mica més alternatius hi ha l’opció d’acostar-se a The Slipper Room (167 Orchard Street), el local de burlesque que visiten els treballadors de Sterling Cooper a l’episodi pilot. Seguint les passes de la Peggy es pot arribar al P.J. Clarke’s, un bar clàssic -funciona des del 1884- on la secretària de Don Draper celebra el primer encàrrec publicitari ballant un twist.

EL VESSANT ‘HIPSTER’

La Nova York de Girls traspua més veritat que la de Mad Men, en part perquè Lena Dunham, la seva autora, hi va néixer. Ella traspassa els límits de Manhattan, el districte més conegut pels forans, i convida l’espectador a descobrir Brooklyn, on conviuen jueus ortodoxos, famílies modèliques i joves hipsters amb inquietuds artístiques. Hannah Hovarth, aspirant a escriptora, encaixaria en aquesta última categoria. Sobreviu a Greenpoint, un els barris de Brooklyn amb més tirada entre els moderns de la ciutat, compartint pis en un edifici situat al número 102 d’India Street.

El pis de la Hannah

El pelegrinatge fins a la façana, on es pot fer la foto reglamentària, no serà complet si no es fa també una parada al Grumpy Café (93 Meserole Ave.), on la Hannah, amb la seva desídia habitual, fa veure que treballa. Un altre lloc imprescindible de la ruta és Spoonbill & Sugartown Bookstore (218 Bedford Avenue), no només perquè és la llibreria de referència del barri de Williamsburg, sinó perquè és allà on la noia i un xicot fugaç, interpretat per Donald Glover, es fan moixaines arrambats a una prestatgeria al principi de la segona temporada.

L'escena de 'Girls' a Spoonbill & Sugartown Bookstore

L’HUMORISTA TRIST DE NYC

Qualsevol novaiorquès sap que un tros de pizza es pot convertir en un dinar o un sopar més que acceptable. En Louie, l’alter ego de l’humorista Louis C.K. a la comèdia homònima, en dona bona mostra als títols de crèdit, on apareix endrapant-ne un bon tall a Ben’s Pizzeria (123 MacDougal Street) abans d’actuar a The Comedy Cellar (117 MacDougal Street), un dels clubs de comèdia més coneguts de la ciutat.

Tot i l’adoració de Nova York per la pizza, no és la millor opció per a una trobada romàntica. Per això el comediant prefereix Russ & Daughters per a les seves cites amoroses, un temple gastronòmic polonès del Lower East Side especialitzat en aperitius fumats i bagels, els panets jueus.

Una altra de les grans lliçons de Louie és que a Nova York no hi ha horaris i és possible disfrutar d’un banquet en qualsevol moment del dia. Un dels millors llocs per fer-ho és Veselka (144 2nd Ave), un històric diner ucraïnès obert 24 hores on el Louie i les seves filles assaboreixen un esmorzar a les 4 de la matinada.

Tant si se segueixen els consells gastronòmics del còmic com si es vol ser el nou Don Draper, el visitant seriòfil tindrà una sensació constant de dejà vu a Nova York. I és que la televisió i el cinema han convertit aquesta ciutat en un paisatge estranyament familiar.

Imprescindibles

1. P.J. CLARKE’S. Bar inaugurat el 1884, situat al 915 3rd Ave

2. SPOONBILL & SUGARTOWN BOOKSTORE. La llibreria de referència de Williamsburg es troba al 218 Bedford Avenue

3. RUSS & DAUGHTERS. Local gastronòmic polonès al 179 E Houston St

stats