Ara Estiu 02/08/2017

10 manualitats per fer a l’estiu: t’hi atreveixes?

Dissenyar vestits, pintar amb aquarel·les o crear el perfum ideal per a nosaltres: les vacances són un bon moment per endinsar-nos en el món de l’artesania

Natàlia Costa
5 min
Un curs per aprendre a dissenyar i cosir el teu propi vestit

Època de temps lliure, l’estiu i encara més les vacances ens permeten tenir un moment de tranquil·litat que no tenim durant la resta de l’any amb les llargues jornades laborals. És en la divagació de les hores mortes que moltes vegades sorgeix la creativitat i, per què no, les nostres pròpies mans poden ser l’eina perfecta per potenciar-la. Treballar amb les mans ajuda a trobar la calma i l’equilibri necessaris per despertar la creativitat. Així doncs, per a aquells que no marxen a viatjar pels confins del món, suggerim una selecció de tallers de manualitats i artesania que us faran descobrir, potser, l’artista que porteu dins.

1. Dissenyar un vestit

En només una tarda pots dissenyar i cosir el teu propi vestit. Així ho afirma Rosa González, creadora del taller Carrousel Craft, que considera que sempre és un bon moment per aprendre aquesta art. El més difícil és la costura, ja que els vestits són peces amb les costures molt visibles i han de quedar molt bé. “Si no s’ha cosit mai a la vida, hi haurà parts una mica més delicades”, avisa la Rosa. Per això aconsella carregar-se de paciència, sobretot a l’inici, ja que pot ser una mica complicat. Tot i la dificultat inicial, després ho compensa el fet que “sigui un hobby creatiu i molt divertit, sobretot quan comences a veure els resultats i el que tu mateix pots fer amb les teves mans!”

2. Cuinar bombons de xocolata

Només cal que t’agradi menjar xocolata perquè t’animis a provar de fer bombons, segons Rovelock Johnson, cap de vendes de Waräo Chocolates, on s’organitzen tallers de pastisseria. Encara que a l’estiu faci molta calor per tancar-se a la cuina, sempre hi ha algun dia rúfol, plujós i fresquet. Entre les propostes de tallers de pastisseria, destaquen els de bomboneria. N’hi ha tant per a petits com per a grans i tant per a debutants com per a experts. Johnson recomana “paciència i rigor” per aprendre aquesta tècnica, que resulta “molt divertida”. En aquests tallers es pot aprendre a fer el farcit dels bombons, a conèixer les tècniques d’ús dels motlles i, fins i tot, a decorar les peces amb coloraines per marxar a casa amb un farcellet de deu bombons hand-made.

3. Estampar samarretes

Cal una mica d’estona per aprendre a personalitzar la pròpia roba, però alerta que enganxa, adverteix Rosa Castells, artista tèxtil i dissenyadora d’estampats de l’Estudi Ikatten. Per a ella l’estiu és perfecte per dissenyar estampats per a samarretes, ja que “són una peça imprescindible en aquesta època de l’any”. El més complicat és entendre la part tècnica per poder gaudir de la creativitat que et permet aquest treball manual. “Cal deixar-se anar perquè surti la creativitat, sense por dels resultats, ja que tots seran bons”, diu la Rosa. La diversió no sempre està assegurada: depèn de cadascú. “Cal no marcar-se objectius molt grans d’entrada. Els errors sempre porten sorpreses i t’ajuden a aprendre! Les meves millors peces han sortit a partir d’un error”.

4. Fer pa artesà

“És tan fàcil aprendre a fer pa que la paraula repte no hi lliga”, diu Àngels Puntas, la directora de l’escola de cuina La Patente. “És tan senzill que gairebé es fa sol, ja que només calen quatre pautes i, això sí, moltes ganes”. L’objectiu dels tallers és aprendre a fer pa casolà amb massa mare: s’aprenen els conceptes bàsics d’elaboració d’aquesta massa, els tipus de farines i a fer el pastat. Aquests tallers, en els quals només es fan servir ingredients de cultiu ecològic, estan adreçats a “tots aquells que no s’han atrevit mai a fer pa però que sempre han tingut moltes ganes d’aprendre’n”.

5. Dissenyar anells

Els anells són joies complicades, però malgrat això no es necessita gaire temps per fer-ne. “Fins i tot n’hi ha que es poden fer amb pocs minuts”, assegura Azucena Ortega, professora de bijuteria de Sutze Creacions. “A l’estiu tenim més energia per fer coses i, a més, és quan les joies es poden lluir més, amb el bronzejat”. Com a consell, l’experta recomana no comprar massa material de cop i tenir molt present que “quan aprenem a fer alguna cosa, sempre estem a pàrvuls: si no surt bé a la primera, no ens hem de desanimar”. El que compta és conèixer com treballa cadascú i anar provant. “El més difícil és encertar la mida de l’anell”, diu l’artesana, que assegura que es tracta d’una activitat que crea molta addicció.

6. Pintar amb aquarel·les

La llum natural dels espais exteriors a l’estiu ens pot inspirar per començar a pintar amb aquarel·les, segons Helena Basagañas, professora de La Casa Elizalde. La professora defensa que la pintura “és un procés artístic que comença al cervell i requereix mirar les coses d’una altra manera, de forma més profunda i deixant-nos sorprendre”. Els alumnes “queden desconcertats en comprovar que el cervell ens enganya”, diu l’Helena, que aconsella assistir a aquests cursos amb la ment molt oberta i no ser gaire dur amb un mateix. “Cal tenir ganes d’experimentar, provar i gastar paper”. En els cursos també es coneix el treball d’altres artistes per entendre la seva tècnica.

7. Fer pastilles de sabó

Per aprendre a fer sabó es necessita força temps lliure, sobretot si s’és principiant, avisa Maria Àngels Miramunt, gerent de Turisme Rural Cal Miramunt. L’experta considera que el més difícil és adquirir uns coneixements previs i seguir les mesures de seguretat necessàries. Hi ha una gran diferència entre fer sabó amb sosa i olis -que exigeix uns coneixements previs- i fer sabó de glicerina. Miramunt aconsella trobar una estança adequada, que estigui a menys de 25 graus de temperatura i on hi hagi poca humitat, perquè el sabó es pugui assecar bé. “Fer sabó és molt divertit, però cal tenir paciència i és molt recomanable seguir les instruccions d’un expert. Per començar a veure resultats han de passar com a mínim quatre setmanes”.

8. Crear el perfum ideal

El matí és el millor moment per fer perfums, ja que és quan tenim el nas més airejat, revela Sandra Iruela, directora de Sandir Olfactory Branding. Per crear la pròpia fragància és important identificar les notes olfactives que ens agraden, reconèixer les matèries primeres naturals -flors o plantes aromàtiques- i aprendre a fer les combinacions adequades per “construir un perfum que parli de nosaltres”. És important saber que “la suma de dues matèries primeres no donen un únic resultat”, ja que la perfumeria no és exacta i la mescla d’ingredients pot donar resultats diferents.

9. Atrevir-nos a fer una escultura

Intentar no ser perfeccionista és una de les dificultats a l’hora d’iniciar-se en el món de l’escultura, segons Natalia Fürst, professora de l’Espai Medusa. La professional insisteix en la importància de tenir paciència i no buscar la semblança absoluta a un model, “sinó més aviat aprendre a veure com funcionen els volums i el material: és molt important respectar el llenguatge de cadascun dels materials”. Això es pot aconseguir en sessions setmanals de dues hores. “L’estiu és un moment excel·lent per aprendre coses noves, creatives, i relaxar-se”, exposa. Fer escultura pot resultar estressant si es tenen les expectatives molt altes, però si no és “divertit i relaxant, especialment després de llargues jornades laborals”.

Classes per començar a fer escultura a l'Espai Medusa

10. Treballar la ceràmica

Al contrari del que pugui semblar, començar és el més difícil de la ceràmica, segons Martín Loew, fundador d’El Torn Barcelona. “Cal animar-se, no posar-se pressió ni obstinar-se amb el resultat i gaudir del procés”, afegeix. Per a ell, les vacances permeten aprendre coses noves i “conèixer gent amb els mateixos interessos”. Això inspira la persona i l’ajuda a relaxar-se i a retrobar-se amb ella mateixa. Els tallers de ceràmica comencen amb una introducció a les diferents tècniques d’emmotllament amb fang. “El més important és perdre la por”, conclou Loew.

stats