Balears 09/07/2013

La proposta del PSOE faria perdre fins a 610 milions a Extremadura i guanyar-ne fins a 360 a Balears

El govern extremeny publica un estudi amb diverses simulacions del principi d'ordinalitat, que forma part de la proposta federal dels socialistes

Enric Borràs Abelló
2 min
El president extremeny, José Antonio Monago, 
 Va ser un dels crítics amb la declaració.

PalmaEl Govern d'Extremadura calcula que, amb l'aplicació del principi d'ordinalitat que proposa el PSOE, podria perdre fins entre 481 i 610 milions d'euros de finançament mentre que l'executiu de les Illes Balears podria arribar a guanyar-ne 360. Ho explica en un document que ha difós per Twitter i on ha calculat diferents escenaris segons s'apliquin uns criteris o uns altres.

Dues de les tres simulacions, fetes segons diferents criteris, implicarien més doblers per a l'arxipèlag però també n'hi ha una -la que manco perjudicial seria per a Extremadura- que duria Balears a perdre quinze milions. La tercera prova dóna 304 milions de més per a les Illes.

El principi d'ordinalitat, inclòs en la proposta federal socialista, en termes generals intenta que la renda per càpita dels ciutadans d'una regió no quedi massa afectada per la redistribució dels ingressos aconseguits en els imposts. Posa límits a l'anomenada solidaritat entre comunitats. Aquest principi, però, es pot aplicar amb diferents criteris i matisos que implicarien xifres molt diferents segons cada cas.

Encara que l'informe del govern extremeny se centra, sobretot, en explicar com aquest principi podria afavorir Catalunya i perjudicar-los a ells, també calcula que, segons una de les simulacions, la comunitat de Madrid podria arribar a rebre 4.060 milions d'euros més. En el cas més extrem, Catalunya es veuria afavorida amb una aportació addicional de 1.519 milions. L'informe inclou fragments de textos de la Generalitat en contra de l'actual sistema de finançament autonòmic.

A tall de conclusió l'informe extremeny diu que "totes les simulacions exposades mostren que la introducció del principi d'ordinalitat al sistema de finançament autonòmic suposa un evident benefici per a Catalunya i un gran perjudici per a comunitats manco riques o amb menys capacitat tributària com Extremadura". Aventura que l'Estat podria intentar compensar-ho, però que caldrien tants doblers "que l'Estat seria incapaç de fer front al desemborsament".

La vicepresidenta i portaveu del govern extremeny, Cristina Teniente, ha assegurat que la ordinalitat "romp el principi de solidaritat" inclòs a la Constitució, tal com recull l'agència Efe. Per això ha preguntat a Fernández Vara i a Griñán "si continuaran donant suport a aquesta proposta" que veu "nefasta per a les comunitats autònomes que manco tenen" esquerdant "principis constitucionals històrics" que no poden quedar en mans "dels capricis" del PSC.

stats