Balears 04/05/2015

Amics dels Fars denuncia que l'Autoritat Portuària només gasta en mantenir els fars el 9% del que recapta

L'associació es reuní ahir a Portocolom per refermar la seva oposició al projecte de privatització dels fars de les Illes

M. Pinya
2 min
Els membres de l'Associació Amics dels Fars, aquest diumenge a Portocolom.

PalmaL'Associació d'Amics dels Fars ha renascut d'ençà de la polèmica decisió del Ministeri de Foment i l'Autoritat Portuària de les Illes Balears de permetre l'ús hoteler en aquestes instal·lacions. En una assemblea celebrada aquest diumenge a Portocolom, l'Associació desmuntà l'argument econòmic en què es basa l'administració per poder garantir el manteniment dels fars. Segons dades facilitades per l'entitat, que provenen de la Memòria de 2013 de l'Autoritat Portuària de les Illes Balears, aquesta ha recaptat més de 2,75 milions d'euros amb la Taxa d'Ajudes a la Navegació entre 2012 i 2013. “Segons la legislació, aquesta taxa es fixa 'prenent en consideració els costos directes i indirectes associats a la dotació i manteniment adequat del conjunt d'instal·lacions d'ajuda a la navegació marítima en el litoral marítim espanyol'. Per tant, si aquests diners es destinassin al seu veritable objectiu, no caldrien més recursos”, apunten des de l'Associació.

“L'any 2013 es van recaptar 1,5 milions d'euros”, afegeixen, mentre critiquen que l'Autoritat Portuària només es gastà 138.000 euros, el 9,2% del recaptat, en manteniment dels fars.

Asseguren que el projecte 'Fars d'Espanya', que obre els fars a l'explotació turística es fa “amb l'excusa d'obtenir recursos per al seu manteniment” amb “iniciatives guany-guany” que permetin a la societat fer-ne ús. Creuen que aquesta justificació “amaga dues trampes”, ja que asseguren que “els recursos per al manteniment ja existeixen”, en referència a les xifres anteriorment exposades, i que la societat “no guanya, sinó que perd”, ja que els projectes hotelers s'adrecen a un determinat turisme de luxe.

En aquest sentit, apunten que la majoria dels fars de les Illes són construccions petites, que no podrien acollir moltes habitacions. “Qualsevol particular que vulgui rendibilitzar una instal·lació amb un escàs nombre d'habitacions hauria de posar uns preus que poca gent pot pagar”, diuen.

Obrir els fars

El col·lectiu reunit ahir a Portocolom es reafirmà en el seu rebuig a la privatització dels fars i tornà a reclamar un veritable ús públic d'aquests edificis. Per això, reclamen que “si realment es vol apropar els fars a la societat, s'hauria de facilitar l'accés als recintes d'aquells en què les circumstàncies ho permetin (Cap Gros, Punta Nati, Cap Blanc, Favàritx, Barbaria, Portocolom...)”, a més de “dotar-los de mitjans de difusió de la seva història a través de centres d'interpretació o panells explicatius”.

stats