Balears 08/07/2013

Armengol destaca la millora per a Balears de la proposta federal del PSOE

La portaveu socialista critica el "silenci còmplice" de Bauzá amb les polítiques "recentralitzadores" de Rajoy

Q. Torres
2 min
INTENSA JORNADA A PALMA  Els socialistes Pere Navarro, Francina Armengol i Ximo Puig van posar per als mitjans a Dalt Murada de Palma  abans d'iniciar una intensa jornada amb reunions a la seu del PSIB i amb un col·loqui a la seu del Parlament balear que va moderar l'expresident del Govern Balear i ara senador autonòmic Francesc Antich.

PalmaLa secretària general del PSIB, Francina Armengol, ha destacat avui la millora que suposaria per als ciutadans de Balears l'aplicació de la proposta federal que el PSOE ha consensuat aquest cap de setmana a Granada. La socialista ha incidit sobretot en tres punts del document referits al finançament, que tindrien especial incidència a les Illes: la compensació dels desavantatges derivats de la insularitat; l'aplicació de criteris d'ordinalitat en el sistema de finançament, que millorarien l'assignació de Balears perquè deixaria de perdre posicions en el rànquing de renda per càpida després d'aportar al sistema; i la creació d'un fons de garantia de l'estat del benestar, que augmentaria la dotació econòmica per a Sanitat, Educació i Serveis Socials, perquè ara les Illes són una de les comunitats que menys despesa per càpita gasta en aquests serveis.

Armengol ha contraposat la proposta del PSOE en aquests dos punts a les polítiques del PP que, segons ella, han situat Balears a la coa de l'Estat en finançament i inversions. En aquest sentit, ha demanat al president del Govern, José Ramón Bauzá, que es posicioni després d'haver-se queixat pel finançament que rep l'Arxipèlag. També s'ha queixat del "silenci còmplice" de Bauzá davant les polítiques "recentralitzadores" del president espanyol, Mariano Rajoy. I ha advertit que amb la proposta federal del PSOE, la reforma de l'administració, la unitat de mercat o la distribució del dèficit que ha aprovat el Govern central no serien possibles, perquè vulneren competències autonòmiques sense tenir en compte les comunitats.

La proposta federal del PSOE, segons ha explicat la socialista, també planteja convertir el Senat en una cambra de representació de les comunitats autònomes, tot i que no s'ha tancat el mode d'elecció dels seus representants. A la vegada, defineix de manera més clara el repartiment de competències per evitar que l'Estat pugui envair-ne d'autonòmiques. En aquest sentit, deixa en mans dels governs autonòmics la defensa de les llengües pròpies per evitar, segons ella, efectes com el que provocarà l'aplicació de la llei Wert. Finalment, comprèn la descentralització del poder judicial. Per Armengol, l'aposta del PSOE suposa una millora per als ciutadans de les Illes i, a la vegada, configura un projecte integrador que supera "l'esgotament" del sistema autonòmic i surt al pas del "sentiment independentista de Catalunya", per un costat, i de les polítiques "recentralitzadores" del PP, per l'altre.

stats