LLEI DE COMERÇ

Nou municipis amb llibertat horària el 2015

Demanen que els grans comerços puguin obrir tot l’any i el Govern confirma que els ho concedirà

Nou municipis de Mallorca han sol·licitat l’ampliació de la declaració de Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) a tot l’any per tal de poder liberalitzar totalment els horaris dels comerços de més de 300 metres quadrats. Tot i que la Llei de comerç estableix que és el Govern el que ha de donar el vistiplau a les sol·licituds basant-se en uns criteris que defineixen què és i què no és ZGAT, des de la Conselleria han confirmat que aquestes s’aproven de manera automàtica. “És una decisió de cada ajuntament”, han informat.

Així doncs, Felanitx, Llucmajor, sa Pobla, Valldemossa, Vilafranca, Campos i algunes zones de Manacor, Palma i Marratxí ja tenen horaris liberalitzats, tot i que només sigui oficial a Campos, Palma i Marratxí, la nova situació dels quals ja s’ha publicat en el BOIB.

L’arrel d’aquesta ampliació d’horaris és en la nova Llei de comerç, aprovada el mes d’octubre passat amb el suport de les patronals del petit i mitjà comerç. El nou text permet l’ampliació de les ZGAT a tot l’any (abans només estaven permeses de març a octubre), basant-se en criteris com el nombre de places turístiques. Aquests barems, però, no es concreten amb xifres màximes i mínimes. Això permet que Vilafranca i sa Pobla puguin arribar a ser considerats pobles on van molts turistes tot l’any.

Abans de finals d’any

Després de l’aprovació de la nova norma, el Govern va enviar una carta als ajuntametns dels municipis que ja tenien la ZGAT per instar-los a decidir abans del 31 de desembre si l’ampliaven a tot l’any. Segons han indicat els edils de diversos consistoris, el motiu d’aquesta frissor és que a partir d’ara hi haurà inspeccions per controlar que es compleix la llei. Durant els darrers anys es feien els ulls grossos.

Així doncs, durant el mes de desembre s’han succeït plens extraordinaris en què els vots dels partits han anat oscil·lant, depenent del coneixement o no que es tenia en cada cas de la llei i d’altres variables, com la competència amb altres pobles veïns. A Vilafranca, per exemple, hi va haver unanimitat sense discussió, mentre que a sa Pobla només hi votà a favor el Partit Popular. A Manacor, Esquerra va estar a favor que Portocristo tingués horaris lliures, mentre que el PSM s’hi va abstenir.

De tots els municipis que ja eren ZGAT durant vuit mesos, devuit han optat per no dur-ho a sessió plenària. Són Alcúdia, Andratx, Búger, Bunyola, Calvià, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Inca, Montuïri, Muro, Pollença, Sant Llorenç, Santanyí, Santa Margalida, Sencelles, ses Salines i Sóller, segons dades de la patronal del petit i mitjà comerç Pimeco.

El + vist

El + comentat