POLÈMICA
Part Forana 22/02/2015

Objectiu: salvar el far de Portocolom

Mobilització perquè l’Ajuntament de Felanitx rebutgi el projecte per convertir-lo en hotel

A. Artigues
3 min
UN SÍMBOL AMB 152 ANYS D’HISTÒRIA
 El far de Portocolom no és sols un edifici que s’encén els vespres i guia les barques, no és només una construcció de gran bellesa situada a un punt clau. És tot un símbol, és patrimoni arquitectònic, cultural i natural i té 152 anys d’història, adverteix la plataforma Salvem Portocolom.

PalmaSalvem Portocolom s’ha posat en guàrdia perquè no s’executi la conversió del far en un hotel i confia, i per això lluitarà, que l’Ajuntament de Felanitx es posicioni en contra d’aquesta privatització com ha fet ja aquesta setmana el Consell de Formetera, que ha mostrat disconformitat amb la proposta de l’Autoritat Portuària de Balears perquè s’obrís un bar al far del cap de Barbaria.

Segons ha informat la plataforma Salvem Portocolom, l’Autoritat Portuària té prevista la privatitzacio de fins a 6 fars de les Illes: el del cap Blanc a Llucmajor, el de Favàrtix a Ciutadella, el del cap de Barbaria i la Mola a Formentera i els de Sóller (Muleta) i Portocolom.

L’Autoritat Portuària ha donat ja el vistiplau a 15 projectes després d’haver rebut una cinquantena de propostes, algunes per a hotels i d’altres per a bars o restaurants. El far més ambicionat és el del cap Blanc, amb tres ofertes per fer-hi un hotel.

El de Portocolom és dels primers que corren risc de verure com tira endavant el projecte de convertir-lo en hotel. És així, segons explica Salvem Portocolom, perquè aquest far forma part dels quatre que s’ubiquen en sòl urbà, que són els que sortiran a concurs el proper mes de març. Això els han indicat des de l’Autoritat Portuària.

La plataforma adverteix que l’Autoritat Portuària els han informat que els quatre ajuntaments implicats ja han donat el vistiplau o tenen el tema en estudi. Per això, Salvem Portocolom prepara mobilitzacions per a les pròximes setmanes i conviden ciutadans i entitats que se sumin a la defensa del far. L’objectiu és aconseguir que el Consistori digui “no”, com ha fet Formentera. “Esperam que informi negativament sobre la privatització del far i no cedeixi al xantatge de l’APB. Seria un cop molt dur per al poble que l’Ajuntament donàs conformitat a l’operació”, asseguren.

El lloc perd el seu atractiu

El Consell de Formentera ha dit “no” perquè creu que el cap de Barbaria és turísticament estratègic, per la seva atracció. “És un lloc que ofereix puresa i silenci mals d’igualar”, ha dit el president del Consell, unes característiques que es perdrien si es convertís en cafeteria.

Salvem Portocolom denuncia que aquesta onada privatitzadora dels fars s’emmarca dins un pla del govern de l’Estat anomenat Faros de España, que consisteix a privatitzar centenars de fars públics per a usos comercials i turístics.

El Ministeri de Foment ha explicat que aquesta mesura cerca mantenir les instal·lacions, però veus com la del GOB s’han alçat per tal de destacar que es privatitza allò públic.

L’ús hoteler o com a restaurants o bars d’aquestes instal·lacions entra en conflicte amb el seu valor patrimonial i etnològic i els valors naturals de l’espai que ocupen. En aquest sentit, Salvem Portocolom recorda que el far “és tot un símbol”, és patrimoni arquitectònic, cultural i natural i té 152 anys d’història. Aquest edifici és públic, és de tots i no es pot regalar a la primera empresa que passi”.

Està en bon estat de conservació i actualment és habitat per una família de farolers que s’encarrega del manteniment, com també del d’altres fars. La plataforma creu que el far no pot ser privatitzat i convertit en un hotel: “La privatització i explotació hostalera de la construcció afegirà més pressió humana i urbanística i també més tràfic a una zona prou saturada a l’estiu”.

stats