RESIDUS

Els hotels de Felanitx paguen la taxa de fems un 40% més barata que la mitjana

L'Ajuntament actualitzarà l'impost, que no s'ha revisat des de fa més de 10 anys

L'Ajuntament de Felanitx actualitzarà les taxes de fems al municipi. La mesura suposarà un augment del 75 per cent per a les places hoteleres, que passaran de pagar 42 euros per plaça a abonar-ne 75. Actualment, les places hoteleres paguen un 40% menys que la mitjana de l'illa, situada en 71 €, segons ha informat avui el Consistori. L'Ajuntament felanitxer no havia revisat la taxa des de feia més de 10 anys.

Tampoc no pagaven el que pertocava els allotjaments turístics, que abonaven la taxa de fems com si fossin un habitatge normal. De fet, l'Ajuntament no tenia registrada cap de les 2.400 places en allotjaments turístics (cases aïllades i pisos) que hi ha al municipi. "Ho vàrem saber arran d'una reunió amb la Conselleria de Turisme", ha explicat avui el regidor d'Hisenda, Pere Mestre (Bloc). En aquest cas, es passaran a pagar 50 euros per plaça i any.

Aquestes mesures han permès la davallada de la taxa als habitatges tant en sòl rústic com en sòl urbà, que veuran l'impost reduït un 11%, mentre que als comerços els baixarà un 26% de mitjana. La taxa es manté igual en bars, restaurants, farmàcies i bancs. Aquesta regulació permetrà que els ingressos de l'Ajuntament per aquest concepte es mantinguin. "Fins ara, els ciutadans assumien part de les despeses dels hotels", ha indicat el batle, Joan Xamena.

Avanços cap a la recollida selectiva

Per altra banda, l'Ajuntament té en estudi un projecte per començar a oferir el servei de recollida porta per porta als hotels. La primera passa serà la recuperació del servei de recollida selectiva, de la qual actualment s'encarrega el Consell de Mallorca, que al maig acaba el contracte vigent. Aquest nou sistema permetria bonificar els hotels en concepte del cost de la incineració.

La recollida de fems al municipi també està sent objecte d'un seguiment amb l'objectiu d'elaborar un diagnòstic per millorar el servei. L'Ajuntament contractà l'empresa Gram perquè fes aquest servei, després de rebre queixes de la ciutadania i davant la manca d'un tècnic a l'Ajuntament que pogués dur a terme aquesta tasca. El servei té un cost de 14.000 euros, segons informà el Consistori.

Felanitx disposa d'unes 5.500 places hoteleres, concentrades a Portocolom i Cala Ferrera.