COMPTES PÚBLICS

Balears disposarà enguany de 35 milions més de finançament

El nou Govern deixa caure que no podrà complir l'objectiu de dèficit d'enguany

El Govern balear disposarà de 35 milions d'euros més de finançament autonòmic per a aquest any, després que s'hagi conegut la liquidació definitiva del model de finançament corresponent a l'any 2013. Amb el sistema actual, l'Estat realitza una previsió d'ingressos, fa entregues a compte a cada comunitat en funció d'aquestes en el mateix exercici i, dos anys després, fa la liquidació i rectifica les previsions fetes. Si els ingressos han estat inferiors a les previsions, les comunitats han de tornar doblers a l'Estat i, si passa com en el cas de Balears, l'Estat ha de compensar-les.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va informar dimecres les comunitats autònomes, durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), de les dades de liquidació definitiva del sistema, que es produeix sempre dos anys després de l'exercici. Segons aquestes dades, l'Estat ha de tornar 1.775,6 milions a les comunitats perquè els va fer entregues a compte inferiors als ingressos reals obtinguts l'any 2013. Així com Balears rebrà ara 35 milions més pel finançament de 2013, Andalusia, per exemple, haurà de tornar 265 milions.

Tot i aquesta millora puntual obtinguda a Balears, el CPFF va fixar dimecres que el sostre de dèficit per a l'any vinent serà del 0,3% del PIB, en contra del que pretenia el nou Govern, que volia més marge de dèficit. El Consell de Govern acordarà aquest divendres demanar a l'executiu central que convoqui una comissió bilateral per negociar una flexibilització de l'objectiu de dèficit i negociar una millora del finançament.

Així ho ha anunciat aquest dijous la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, qui ha recalcat que el Govern rebutja un sostre de dèficit que fa "molt complicat" el manteniment dels serveis públics essencials. "Ens resistim a fer polítiques d'austeritat perquè no és el que la ciutadania vol", ha assegurat.

Cladera ha advertit que el mateix ministre Montoro reconeix que les Balears estan mal finançades i que cal millorar el repartiment de fons, però no fa res per canviar-ho. També ha avançat que el Govern no podrà complir l'objectiu de dèficit d'enguany, del 0,7% del PIB, si no hi ha una millora del finançament i es flexibilitza el sostre. Ara mateix, el dèficit que ha deixat el Govern anterior ja és del 0,4%. L'any passat, l'Executiu precedent no va complir el sostre de dèficit, que havia de ser de l'1% i va acabar sent de l'1,71%. La nova consellera ha retret als responsables anteriors que no haguessin fet el pla de sanejament que es requereix a les comunitats que han incomplit l'objectiu de dèficit.

 

Més continguts de