El nou Govern diu que ja ha trobat 'forats' pressupostaris a Salut i Treball

La consellera d’Hisenda manté que el dèficit fiscal admès pel Ministeri demostra que les Balears estan infrafinançades i torna a exigir la millora del finançament

El nou Govern progressista de Balears diu que ha començat a trobar 'forats', despeses no pressupostades executades per l’anterior Executiu del PP. Assegura que les ha detectat a Salut i a Treball i apunta, per exemple, als compromisos de pagament de la carrera professional a personal de Salut o a despesa farmacèutica, en el primer cas. Avança que si el dèficit generat per l’IB-Salut l’any passat fou superior als 180 milions d’euros, enguany se superarà.

Així ho ha apuntat aquest dimecres la consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, en una compareixença per valorar el dèficit fiscal de Balears que ha reconegut el Ministeri d’Hisenda. Segons aquest informe, amb dades de l’any 2012, Balears aporta a l’Estat 1.330 milions d’euros més dels que rep a l’any i és la segona comunitat amb més dèficit fiscal en relació al PIB, un 5,08%, només superada per la comunitat de Madrid. Tant Cladera com el director general de Pressuposts, Joan Carrió, han advertit que l’informe confirma una situació coneguda d’infrafinançament de Balears i corrobora la reivindicació de millora del sistema de finançament que ha efectuat el nou Govern progressista.

Carrió ha deixat entreveure que la situació de Balears és pitjor que la que retrata l’informe perquè el sistema de càlcul emprat perjudica les Illes, no té en compte elements com el cost de la insularitat ni el pagament de l’IVA per part dels turistes i, a més, situa Madrid en una posició irreal per l’efecte de ser capital. El director general ha situat com una “prioritat inajornable” la millora del finançament, tot i que la consellera ha admès que no hi haurà nou model fins passades les eleccions generals i fins que hi hagi un nou govern estatal. Aquest nou model, ha dit, haurà de limitar la solidaritat interterritorial perquè no es repeteixin dèficits fiscals com els que reflecteix l’informe del Ministeri.

Mentrestant, el Govern exigeix també una flexibilització del sostre de dèficit perquè ja té clar que el 0,7% del PIB plantejat per enguany no el podrà complir quan ja acumula un dèficit del 0,4% del PIB. Cladera ha deixat clar que no aplicarà més retallades, però tampoc no es planteja una política de tirar pel dret i incomplir sistemàticament el sostre de despesa. L’incompliment del dèficit de l’any passat, per part de l’anterior Govern, obligarà l’actual a fer un pla econòmic i financer per ajustar els comptes, que es preveu salvar amb la periodització de despeses i amb una previsió a l’alça dels ingressos per a l’any vinent. Les bestretes que rebrà pel finançament, per exemple, s’incrementaran un 20%.

El Govern ha avançat també tres línies d’actuació en matèria de finançament: l’anàlisi del model de finançament per abordar la reforma, el plantejament d’un nou Règim Especial Balear (REB) per compensar realment la insularitat, i el "rellançament" de les inversions estatutàries. En aquest sentit, ha avisat que dels 2.800 milions que havien d’arribar per a aquest concepte, només se’n transferiren 360 en el període 2008-2010 i, a més, no tota la inversió convinguda s’ha executat, un fet que provoca que l’Estat la reclami, cosa que obligarà a obrir una negociació amb la intenció de reprogramar aquestes inversions. El Govern no dóna per perdudes les inversions estatutàries que no han arribat i reclama una negociació urgent en la comissió bilateral que ja ha instat a convocar formalment, sense descartar la via judicial.