Publicitat
Publicitat

PARLAMENT

El Govern admet el fracàs en la millora del sistema de finançament

Marí, però, defensa que s'ha incrementat per la part de la despesa i computa com si fos el mateix els 2.184 milions de crèdit que Balears ha obtingut del FLA

El Govern, per primera vegada de manera clara, ha admès aquest dijous al Parlament el fracàs en un dels objectius que s'havia fixat: la modificació del sistema de finançament autonòmic. El conseller d'Hisenda, Josep Vicent Marí, ha reconegut que aquest era un objectiu del Govern i "jo no he complit aquest objectiu perquè no s'ha modificat aquest sistema de finançament". D'aquesta manera, ha descartat que, d'aquí a les eleccions, arribin recursos addicionals de l'Estat, tal com ha anat dient el govern central.

Marí ha apuntat que el sistema de 2009, "malgrat suposar una passa endavant", provoca que el 2014 "rebem 30 milions menys que l'any 2008". I, tot i les crítiques al sistema que s'han anat sentint per part de membres del Govern, el responsable ha apuntat que ell no ha "maltractat" aquest sistema. Després de reconèixer el fracàs del Govern en el seu objectiu i d'admetre que no s'aconseguirà un major finançament per la via dels ingressos, ha reivindicat que s'ha aconseguit "un major finançament per la via de la despesa". I ha apuntat que en aquest camp s'han obtingut fins ara 2.184 milions i 133 milions més per a l'any vinent.

El conseller es referia als 2.184 milions que, des de l'any 2012, ha obtingut l'Executiu a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) que, en realitat, són un préstec que ha de tornar a un interès inferior al del mercat. Per tant, estava situant al mateix nivell el finançament autonòmic (que rep de l'Estat i no ha de tornar) amb l'endeutament del Govern (que ara es produeix a través del FLA). Els 133 milions restants són l'estalvi que calcula el Govern per al darrer trimestre d'enguany i l'any vinent per les millores en les condicions del préstec del FLA, tant en interessos com amortització.

Unes millores que encara podrien augmentar perquè el Ministeri d'Hisenda té la intenció de reduir l'interès al 0% (ara és de l'1%) per al deute de les comunitats a través del FLA i del mecanisme de pagament als proveïdors. L'Executiu, tot i valorar positivament la mesura, vol esperar a llegir-ne la lletra petita que es coneixerà en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de dia 26. El Govern evita fer càlculs de l'estalvi que pot suposar la mesura perquè encara no sap si aquesta afectarà les operacions que ja s'han realitzat o només les que es facin en endavant.

El reconeixement del fracàs en l'objectiu de millorar el sistema de finançament l'ha fet Marí al Parlament contestant una pregunta del socialista Marc Pons, que li ha demanat directament si considerava que el Govern havia fallat en els objectius fixats després de llegir-li una intervenció en la cambra del president José Ramón Bauzá de l'any passat en la qual assegurava que "aquest Govern no fallarà" i actuarà "amb valentia i responsabilitat" per aconseguir un sistema de finançament "més clar, senzill, transparent i estable en el temps".

Pons ha agraït la franquesa del conseller i ha retret que el president no només "ha fallat" amb la millora del finançament, sinó també amb un altre compromís vinculat a l'arribada de recursos, el d'aprovar un nou Règim Especial Balear que compensi els desavantatges de la insularitat. Però també li ha retret que hagi "fallat" a l'hora d'aconseguir els més de mil milions prevists per inversions estatutàries. El socialista ha acabat denunciant que, en realitat, "ha fallat tot el Govern".

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT