Recuperem el clam

Defenso la necessitat de produir conjuntament i intercanviar programes entre TV3 i À Punt, de compartir peces informatives, d’acostumar l’orella dels parlants centrals a la resta de dialectes

Fa uns deu mesos, aproximadament, vaig tenir una conversa ben interessant amb el director de TV3, Vicent Sanchis, sobre les relacions de la cadena amb les televisions públiques autonòmiques amb la mateixa llengua. La necessitat de produir conjuntament i intercanviar programes, de compartir peces informatives, d’acostumar l’orella dels parlants centrals a la resta de dialectes. També vaig tenir ocasió de posar un altre tema sobre la taula: el retorn de les emissions de TV3 al País Valencià. Abans d’avançar, faig una mica de repàs a la història...

Dos anys després del tancament dels repetidors que Acció Cultural del País Valencià havia instal·lat i mantingut durant anys i panys, el 2013, les dues generalitats van signar un acord de reciprocitat de les emissions de les dues televisions públiques. Va ser de la mà dels presidents Mas i Fabra. Les Corts valencianes van ratificar l’acord i Canal 9 va regularitzar l’emissió via TDT a Catalunya, igual que van fer les Balears amb IB3. Això sí, mesos més tard, el president valencià va fer anar la mà aquest cop per clausurar Radiotelevisió Valenciana. Per tant, basant-nos en l’acord, ja no hi havia possibilitat de fer tornar el senyal del sud cap al nord. El 2016, el català Puigdemont i valencià Puig, suposadament sensible amb la llengua i la cultura pròpies, van renovar el compromís amb la reciprocitat d’emissions per TDT de TV3 i la llavors l’anunciada futura nova televisió valenciana. Finalment, ara fa un anyet, comencen les emissions d’À Punt.

Quan vaig tenir la conversa amb Vicent Sanchis feia exactament un parell de mesos que À Punt estava en aire i li vaig preguntar sobre la mítica reciprocitat de les emissions de les dues cadenes. Em va respondre que tenia la percepció que el president Puig preferia esperar a materialitzar aquesta mesura passades les properes eleccions a les Corts. Altre cop, la por al vell anticatalanisme, afortunadament en procés d’extinció en terres valencianes.

Les eleccions a Corts han passat i n’ha sortit beneficiat amb quatre escons. El pacte del Botànic s’ha pogut reeditar juntament amb les mateixes forces, Compromís i Unides Podem, però ara aquesta última entra al govern. Amb tot, com denuncia Acció Cultural del País Valencià, al pacte no hi ha ni rastre del compromís de fer tornar TV3 al País Valencià i fer arribar À Punt a Catalunya.

El Consell de la Generalitat valenciana està disposat a no donar compliment als dos acords signats amb la Generalitat de Catalunya amb aquesta finalitat. No només això, a incomplir un acord aprovat per les Corts valencianes el 2013, institució que representa la sobirania del poble. No és cosa de limitacions tècniques, només és qüestió de voluntat política. De voluntat política de complir allò promès i acordat. De donar resposta, ara que no queden excuses, a la reivindicació de milers i milers de valencians que, davant la fosa a negre del senyal el 2010, feien manifestacions, enganxar cartells i adhesius escampant el clam de “Volem TV3 al País Valencià!”. Valencians, recuperem el clam i no defallim!