La mida no és el nostre problema

Què hem de fer per aconseguir que a les multinacionals no els calgui fer números per decidir si incorporar la nostra llengua als seus serveis?

Fa uns dies va començar una protesta perquè el proveïdor nord-americà de televisió de pagament sota demanda Netflix arribava a Andorra i Espanya sense oferir cap dels continguts en català. Ni tan sols aquelles pel·lícules o sèries que ja existeixen subtitulades i, fins i tot, doblades al català. La campanya va aconseguir molts tuits de suport i bona part dels mitjans de comunicació generalistes del nostre entorn se’n van fer ressò. Finalment, l’empresa va dir que més endavant valoraria l’opció d’incorporar el nostre idioma. Deuen haver de fer números.

Però mentre fan números i no s’adonen que el català no és una llengua petita sinó mitjana, i que la fan servir més de 10 milions de persones, algú els ha passat la mà per la cara. Deu ser algú que no s’està d’històries i no es deixa endur per prejudicis. Ha nascut un portal anomenat seriesencatala.tv. O sigui, un Netflix en català; sense publicitat i amb opció de subscripció 'premium'. Deu ser que fer servir la nostra llengua no deu ser tan deficitari.

Què hem de fer per aconseguir que a les multinacionals no els calgui fer números per decidir si incorporar la nostra llengua als seus serveis? Quan serem una comunitat lingüística amb una normalitat digna de qualsevol altra llengua mitjana d’Europa i una de les més utilitzades a Internet de tot el món?