Quan es vol, es pot

Aquests negres sembla que a l’arxipèlag es van il·luminant perquè el nou govern s’ha fet seva la voluntat del poble

En l’època en què la tecnologia ho pot tot, la voluntat política de vegades pitja el pedal de fre. Si bé se’ns prometia que la TDT augmentaria l’oferta televisiva, el que ha passat veritablement és que la quota de pantalla de la nostra llengua ha disminuït. I, sense oblidar el cas del País Valencià, com es diria en argot televisiu, a les Illes s’ha anat a negres.

El 2009 es va canviar l’emissió de TV3 per la de l’internacional TV3.cat, que deixava les Balears sense l’oferta de ficció estrangera doblada al català. Després, el govern de José Ramón Bauzá va clausurar RTV Mallorca, una xarxa de proximitat que va deixar l’illa orfe d’informació local. I fa nou mesos, al·legant manca d’espai radioelèctric va acabar amb l’emissió del 3/24 i el paquet de 33+Súper 3: s’acaba la divulgació, la informació 24 hores i l’entreteniment infantil en la llengua pròpia.

Però aquests negres sembla que a l’arxipèlag es van il·luminant perquè el nou govern s’ha fet seva la voluntat del poble. I des d'aquesta setmana passada, demostrant que potser no hi havia tanta manca d’espai radioelèctric, el 33, el Súper3 i el 3/24 han tornat a omplir les llars d’informació, divulgació i programació infantil en català.

La població en el seu moment no va desistir: va recollir milers de signatures, va fer bullir les xarxes socials i va fer manifestacions de centenars de persones davant del Consolat de Mar. Es va deixar sentir i llavors no la van escoltar. Però la constància acaba donant resultats perquè quan es vol, es pot.