Opinió 28/05/2019

Què ha passat amb la resta de l'esquerra?

Enric Borràs
3 min

PalmaEntre el 2015 i el 2019 el bloc d'esquerres a les Balears ha perdut devers 7.000 vots a les eleccions autonòmiques. Mentre que el PSIB n'ha crescut 35.000, MÉS n'ha perdut uns 20.000, i Podem, 22.000. Hi ha 7.000 ciutadans que han decidit votar una altra formació o, sobretot, no votar. Francina Armengol repetirà com a presidenta i el Pacte es reeditarà, però la seva victòria no ha anat sobrada. I és probable que l'esquerra no ho hagués aconseguit si no fos per Vox, que ha ajudat a mobilitzar electors que rebutgen l'extrema dreta i ha fragmentat la dreta, i Biel Company, que no s'ha sabut desmarcar de la línia radical de Pablo Casado, ha abandonat el centre (és evident que la derrapada a l'últim moment ha funcionat poc) i ha duit el seu partit a una derrota encara pitjor que la de José Ramón Bauzá.

És evident que hi ha molts factors que han influït en els resultats del 26-M, i que s'ha fet notar amb força l'efecte d'arrossegament de la victòria de Pedro Sánchez el 28-A. Però la influència dels resultats estatals no poden explicar, per si sols, la davallada de 42.000 vots de MÉS i Podem. Un altre dels factors que segur que hi ha tingut alguna cosa a veure és la manca de diferenciació d'ambdues formacions respecte de la dels socialistes. Podem ha perdut bona part del rupturisme de què feia bandera el 2015, era fàcil veure-ho comparant els programes electorals. I també l'ha perjudicat la davallada estatal de la formació el 28-A. La situació de MÉS és un poc més complexa, perquè també ho són els seus eixos.

Al mapa interactiu que adjunt tot just damunt hi podeu veure d'un sol cop d'ull com ha davallat, a cada municipi, el percentatge de vot als ecosobiranistes a les eleccions autonòmiques. Si clicau a qualsevol municipi, a més de la diferència de percentatge, podreu saber els vots que ha tret el 2019 i els que va aconseguir el 2015. És fàcil veure-hi que els ecosobiranistes només han crescut en vots a Llubí, Alaior i es Castell. A Esporles, encara que el percentatge de vot hagi augmentat un 0,41%, els sufragis, en xifres absolutes, també han baixat, encara que molt poc. La caiguda de percentatge de vot de Petra, de més del 14%, crida molt l'atenció, però es tracta de tot just 250 vots menys. La de Palma és contundent: més de 9.000 vots.

Cal tenir en compte que MÉS ha tret, per a l'Ajuntament de Palma, més de 2.600 vots més dels que ha aconseguit a Ciutat per a la candidatura al Parlament. Antoni Noguera arrossega més suport que Miquel Ensenyat. Ja va passar el 2015, però llavors la diferència va ser de devers 1.900 vots. Noguera ha mantingut un perfil més combatiu que no Ensenyat abans i durant la campanya, més escorat cap a l'esquerra, i per ventura això l'ha ajudat a diferenciar-se del PSIB i a frenar lleugerament la caiguda de vots.

MÉS també té un altre eix que l'hauria ajudat a diferenciar-se dels socialistes: el sobiranisme, del qual no ha fet bandera els últims temps. Les candidatures d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont han sumat més de 30.000 vots a les Balears a les eleccions europees. MÉS no és una formació independentista, però una defensa més clara i contundent del català l'hauria de poder ajudar a atreure i mantenir els vots dels independentistes illencs i no ha de ser un problema per poder créixer. Defensar el català no és incompatible amb el fet d'intentar atreure aquells que no el tenen com a llengua pròpia.

stats