Felanitx Tech Weekend, l’arqueologia submarina robotitzada

Be Steam, Captura VR i l’Ajuntament de Felanitx proposen unes colònies tecnològiques per despertar les vocacions d’enginyeria entre els joves de 12 a 16 anys

“Cercam 36 enginyeres i enginyers per fer una intervenció immediata al fons marí de Portocolom amb l’objectiu de localitzar i abalisar unes restes arqueològiques utilitzant vehicles submarins de control remot (ROV)”. Encara que l’anunci podria semblar una temptadora oferta de feina, en realitat es tracta d’una proposta encara més suggerent, especialment per als joves d’edats compreses entre els 12 i els 16 anys, que són els potencials destinataris del Felanitx Tech Weekend. Es tracta de les “primeres colònies tecnològiques d’estiu”. La cita és del 3 al 5 de juliol al poliesportiu Guillem Timoner d’aquesta localitat, un espai que els organitzadors esperen convertir en un espai d’intercanvi i cooperació “per al foment de la cultura de la innovació tecnològica”.

Les colònies inclouen allotjament i manutenció, tutors les 24 hores i sis hores diàries de coneixements de tecnologia amb la construcció de ROV, realitat virtual, circuits electrònics, impressió en 3D i altres activitats complementàries. Es preveu fer una exhibició pública dels resultats de la missió el darrer dia de les colònies, el moment en què tots els equips que s’hi hagin format podran exhibir els robots construïts, que s’espera que siguin sis en total.

Els organitzadors de la innovadora proposta són l’Ajuntament de Felanitx -a través de la seva àrea de Joventut i la tècnica encarregada de coordinar el projecte, Bel Artigues- i les empreses Be Steam i Captura VR. La primera d’elles tracta d’apropar les noves tecnologies als nins i les nines de sis anys o més, és a dir, als alumnes dels cursos de Primària, instruint-los en els temes de programació, robòtica, construcció, màquines, però testant també altres conceptes educatius més innovadors, com ara la programació de vehicles aeris i els drons, entre d’altres. Captura VR, per la seva banda, es dedica a desenvolupar les noves tecnologies, mitjançant l’escàner làser, la fotogrametria, les reproduccions en 3D, la realitat virtual i altres sistemes que aquesta empresa ha començat a estudiar, convençuda sempre de la necessitat de fer divulgació amb projectes educatius o més específics de recerca.

Daniel Avià, Responsable de Be Steam, explica que la particularitat del campament Felanitx Tech Weekend és que s’hi construeixen vehicles subaquàtics ROV per dur a terme una missió de localització i senyalització de restes arqueològiques submarines. La capacitat màxima d’aquesta activitat és de 36 participants, que treballaran en tres equips de sis persones, amb rols ben definits: constructors, electrònics i informàtics. Durant els tres dies de les colònies, els participants combinaran la part de tecnologia amb activitats de simulació a la piscina, temps lliure i vetllades per adquirir més coneixements.

Les propostes tecnològiques que ofereix Felanitx aquest estiu no acaben aquí. El 7 de juliol es farà World Robot Olympiad, una competició de robòtica educativa d’àmbit internacional amb peces de Lego, que cada any proposa diversos reptes. Els participants han de construir un robot innovador capaç de resoldre els reptes proposats de manera ràpida i eficaç. Hi poden participar equips formats per dues o tres persones i un entrenador. A Felanitx s’hi podrà competir en dues categories: categoria elemental, amb el tema ‘Redueix el malbaratament d’aliments’, en què el repte serà crear un robot que pugui ajudar a reduir el malbaratament d’aliments. La tasca del robot serà ordenar els productes alimentaris d’acord amb el seu aspecte i data de caducitat, i transportar els aliments classificats per poder emprar-los en lloc de llençar el menjar no vendible a un abocador.

L'altra categoria, LA júnior, tindrà el tema ‘Agricultura de precisió’. Una manera d’augmentar la producció d’aliments és usar tecnologies com robots, drons i satèl·lits per millorar l’ús de la terra cultivable i al mateix temps proporcionar dades precises sobre la qualitat del sòl de les diferents àrees d’aquesta terra. Aquestes dades poden ser processades per robots (tractors autònoms) per plantar diferents plantes, segons la qualitat del sòl. D’aquesta manera, les plantes s’adapten al medi ambient, la qual cosa en millora el creixement. El repte consisteix a crear un robot que recopili dades sobre la qualitat del sòl dels camps de diferents granges i utilitzar aquestes dades per plantar plantes segons la qualitat d’aquest sòl. La competició d’ambdues categories tindrà lloc el dissabte 7 de juliol a partir de les 8 h i s’allargarà fins que acabi.

Pel que fa a les colònies tecnològiques Felanitx Tech Weekend, Daniel Avià diu que “la idea és que els alumnes facin una simulació del fons marí en què després hauran d’actuar de manera real amb els robots. Totes les activitats i plantejaments que hem preparat li donaran molta amplitud al projecte perquè els professors explicaran aspectes tecnològics que normalment no es tracten en un taller d’aquestes característiques”. La robòtica submarina és només una nova línia d’actuació de Be Steam, que es complementa amb la més tradicional, la de robòtica terrestre, i una altr a desenvolupar en el futur, l’àrea. “Començam a fer feina també en aquest camp i segur que pròximament també podrem organitzar activitats que s’hi relacionin”, n’avança el responsable.

Quant a l'empresa Captura V.R, els seus tècnics han dissenyat un sistema per a l’obtenció d’un model 3D a partir d’un objecte físic fent servir la fotogrametria, una tecnologia que permet passar d’una fotografia a un model en tres dimensions de l’objecte fotografiat, amb la seva forma i les seves dimensions. Això es pot fer mitjançant la utilització de càmeres bastant senzilles amb les quals es pot crear un model 3D d’impressió i realitat virtual. En el curs que es farà a Felanitx, l’empresa proposarà una introducció bàsica al modelat 3D amb Blender, un programari lliure per al modelatge d’objectes que es pot adaptar per a realitat virtual. Xisco Bergas, gerent de Captura VR, explica que “veurem les possibilitats per planificar i trobar la millor ruta d’aproximació al jaciment arqueològic sense afectar les praderies de posidònia. Cada pilot comptarà amb l’ajut d’un copilot que visualitzarà tots els moviments per mitjà d’unes càmeres de 360 graus. El copilot guiarà el pilot quan no es tingui visió directa des de la superfície”.

El + vist

El + comentat