Mallorca cerca un ecosistema emprenedor 'tech' turisme d’àmbit internacional

La nova acceleradora Conector, ubicada al Parc Bit, rep 70 propostes procedents d’‘start-ups’ de base tecnològica del sector turístic

A diferència de les incubadores, una acceleradora d’empreses s’encarrega de la tutorització i seguiment de projectes que ja han nascut i tenen un mínim producte viable llançat al mercat, a més d’algunes mètriques, i llavors tracta d’empènyer aquests projectes i preparar-los per tal que siguin potencialment invertibles. Quan arriba el moment oportú i una start-up ja ha passat per l’acceleradora, rebent una preparació específica i continuada, llavors és quan intervenen els fons d’inversió, que van a cercar les empreses emergents perquè saben que podran aconseguir, ells també, uns beneficis i resultats interessants, després del preceptiu procés de selecció.

És el que fa l’acceleradora privada Conector Travel Tech, o sigui, impulsar start-ups innovadores i canalitzar l’ecosistema emprenedor en el camp de les tecnologies del turisme. Aquesta acceleradora, amb seu principal a Barcelona, considera que a Mallorca hi ha un hub tecnològic molt important en el sector del turisme i en conseqüència vol contribuir a promocionar aquest potencial. Per això, aquesta acceleradora obrirà properament una delegació al Parc Bit, amb l’objectiu de llançar a Mallorca el seu primer programa d’acceleració de start-ups de base tecnològica especialitzada en el sector Travel Tech. Mitjançant un conveni de col·laboració subscrit entre el Parc Bit i Conector el mes de juliol, les dues entitats han establert un marc de cooperació per desenvolupar activitats associades a un programa d’acceleració a la incubadora EmprenBit, situada a l’edifici Disset del parc tecnològic mallorquí. D’aquesta manera, Conector Travel Tech allotjarà al Parc Bit els seus programes de suport a emprenedors dirigits a start-ups de base tecnològica del sector turístic, en fase llavor, innovadors i amb possibilitat de ser escalables internacionalment. És la primera vegada que la Fundació Bit col·labora, a través de la incubadora EmprenBit, amb una acceleradora d’àmbit estatal.

Celia Megías és partner manager i coordinadora a Mallorca del programa Conector Travel Tech Accelerator i considera que “a l’illa s’ha obert una oportunitat única per potenciar el turisme de negoci. Quan hi hagi una acceleradora, llavors en vindran més, i això facilitarà un major volum de riquesa i generació de coneixement”. Explica que, per ara, Conector ha rebut uns 70 projectes i propostes d’instal·lació a l’acceleradora que s’ubicarà al Parc Bit procedents de Finlàndia, Alemanya, Israel, els Estats Units i també de la resta d’Espanya... Alguns d’aquests projectes ja han passat per Silicon Valley (Califòrnia, Estats Units), apunta Megías, “i això que no hem fet cap campanya internacional de captació”, puntualitza.

No tots aquests projectes podran entrar a l’acceleradora, òbviament, perquè hauran de passar per un rigorós procés de selecció. Un jurat compost pels analistes de Conector, espònsors d’empreses col·laboradores i representants del Parc Bit, s’encarregarà de triar els més preparats i amb més possibilitats de creixement. La selecció es farà el 24 d’octubre, en el que s’ha anomenat l’Start-up Day, dia en el qual una vintena de projectes tindran, cada un d’ells, set minuts per tractar de convèncer el jurat que estan “absolutament capacitats” per entrar en el programa de Conector Travel Tech. D’entre 15 o 20 projectes, només en quedaran un mínim de 4, però en podrien ser més en funció de la seva qualitat, que seran seleccionats per començar a treballar a l’acceleradora. Tots, amb un mínim producte viable llançat al mercat i algunes mètriques, hi insisteix la coordinadora del programa Travel Tech Accelerator. Si ja han participat en alguna ronda de finançament també hi podran entrar, sempre que aquesta ronda hagi estat d’escàs volum econòmic.

Els projectes seleccionats estaran cinc mesos al Parc Bit rebent una preparació específica dels professors, coachs i mentors de Conector. L’aprenentatge també es podrà fer en línia, sense necessitat de ser físicament al Parc Bit, però en aquest cas s’hauran de desplaçar al parc tecnològic com a mínim un cop al mes. “A les empreses que tinguin un potencial però que potser no estiguin en el moment ‘ideal’ per entrar-hi, els demanarem que es tornin a presentar a la convocatòria següent per poder ser seleccionades. Així veurem com han evolucionat -diu Megías- amb la idea de continuar comptant-hi”.

El termini de presentació de projectes conclou el 24 de setembre, data en la qual es tancarà el programa ‘Aplica’ de Conector. Les propostes presentades fins ara són de diversos àmbits del turisme i tenen a veure amb solucions tecnològiques, l’experiència dels clients, l’estudi del Big Data, la Intel·ligència Artificial i l’anàlisi i aprofitament de dades generades a internet. Tots els projectes estan vinculats al turisme, en un sentit ampli, siguin del camp hoteler, Travel, habitatge vacacional, transports i altres de més específics que han presentat solucions integrals.

SEGONS L’ACORD AL qual varen arribar Conector i el Parc Bit, aquest darrer cedirà un espai per als projectes de l’acceleradora durant cinc mesos per a cada empresa o start-up que hagi estat seleccionada. També s’hi podran organitzar esdeveniments, trobades i xerrades. Transcorreguts els cinc mesos, algunes d’aquestes empreses podrien quedar al parc tecnològic. En tot cas, una vegada complert el període d’acceleració, Conector no es desentendrà de les start-ups, perquè continuarà fent-los costat com un soci més de l’acceleradora.

L’acord entre el Parc Bit i Conector afavoreix ambdues parts. El parc tecnològic mallorquí aconseguirà visibilitat internacional, cosa que servirà per potenciar-lo i enfortir-lo. Així mateix, les start-ups que passin pel Parc Bit després podran continuar incubades o llogar un local, en funció de la disponibilitat d’espai. Conector, per part seva, es beneficiarà de l’acord amb l’obtenció de networking i una major retroalimentació amb les empreses turístiques que tenen la seu a Mallorca.

No totes són dins el Parc Bit, però aquí n’hi ha cada vegada més, entre les quals Logitravel, Brújula i clústers específics com Turistec i Balears-t, que el converteixen en un ecosistema ‘ideal’ per a la creació d’empreses innovadores de l’àmbit turístic. De les 20 empreses turístiques més importants d’Espanya, sis o set estan a Mallorca. I en podrien venir més. Condor i Thomson tenen pensat portar els seus respectius centres d’innovació a Mallorca, seguint les passes de Trivago i de TUI, entre d’altres empreses del sector. No necessàriament s’instal·laran al Parc Bit, però només que ho facin a l’illa contribuiran a enfortir, i molt, aquest hub tecnològic i turístic que a poc a poc comença a ser una realitat i que de cada cop atreu més empreses del sector. Això, alhora, pot afavorir la creació d’ start-ups que vulguin estar al costat de les empreses grans i d’aquesta manera poder trobar el camí per aconseguir una inversió sense necessitat de sortir de l’illa, tal com els ha passat a moltes d’elles fins ara. O això o haver de desaparèixer perquè no han tingut mentors, espònsors ni intermediaris per donar-los suport.

“Mallorca és un lloc ideal; nosaltres pensam que en aquesta illa hi haurà, de cada vegada més, el millor ecosistema possible per a la retroalimentació entre les cadenes hoteleres, els emprenedors i les empreses del sector Tech Turisme, com ja va passar amb Barcelona Tech City i l’arribada de nous inversors. Si aconseguim dotar a Mallorca d’un centre d’innovació en turisme, llavors arribaran més inversors de fora i també els d’aquí aprendran a invertir en aquest sector”, conclou Megías.

Des que es va crear a Barcelona ara fa cinc anys, un total de 126 start-ups han passat per Conector -més del 70% de les quals continuen en actiu- i han aconseguit més de 200 milions d’euros d’inversió, entre les quals les empreses Glovo, Meller, GOI i Jobin. L’acceleradora, que disposa de 280 mentors a tot Espanya, va créixer impulsada per alguns dels emprenedors més destacats de l’àmbit tecnològic de l’Estat, com Carlos Blanco, Gerard Olivé, Marc Ros, Marc Vidal, Miguel Vicente i Risto Mejide. Conector també té acords amb Amazon, Google i altres grans empreses tecnològiques, en els beneficis de les quals participa.