Societat 08/06/2018

La ciència aterra de l’espai al Consell de Ministres

Pedro Duque, el nou ministre de Ciència, Innovació i Universitats, genera esperança, grans expectatives i molta il·lusió entre les institucions i la comunitat científica de Balears

i
Enric Culat
4 min

Pedro Duque, el flamant nou ministre de Ciència, Innovació i Universitats, genera gairebé el mateix consens i desperta la mateixa il·lusió entre els centres de recerca balears que en aquella visita que va realitzar el 15 de gener del 1999, quan va ser aclamat per les institucions de les Illes i per milers d’escolars a la sala Magna del Poble Espanyol, que volien conèixer les gestes de l’astronauta amb la nau Discovery. Sens dubte aquella va ser la seva visita més multitudinària a Mallorca, però no l’única. L’ara ministre no era difícil de convèncer quan es tractava de visitar la nostra illa, ja fos per impartir una conferència el 1999 i retornar la bandera de les Balears que l’havia acompanyat a l’espai; per prendre possessió de l’asteroide que porta el seu nom i que fou descobert per l’Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM) el 2005, o per donar suport a la candidatura de la serra de Tramuntana per a la declaració de Patrimoni Mundial reconeguda per l’UNESCO, en la categoria de Paisatge Cultural, el 2011.

Duque no és només una de les cares més conegudes de la ciència a Espanya, sinó l’únic espanyol que ens ha vist a tots junts a una altura de centenars de quilòmetres dues vegades. El 29 d’octubre de 1998 va sortir de Cap Canaveral a bord del transbordador Discovery i va restar nou dies a l’espai com a responsable d’una trentena d’experiments científics relacionats amb el creixement de plantes i l’envelliment humà fora del planeta Terra. Vuit milions d’espanyols varen seguir en directe la primera aventura espacial de l’enginyer. El 2003, Duque va tornar a l’espai amb una nau russa Soyuz i va passar deu dies a l’Estació Espacial Internacional, a 400 quilòmetres d’altura.

El nou titular de la cartera de ciència a Espanya és un enamorat de la divulgació científica i sempre ha defensat la necessitat de fer arribar a la societat el coneixement científic i tecnològic. Ho ha demostrat al llarg de tots aquests anys a través de les seves conferències davant polítics, empresaris, científics, escolars... i amb entrevistes i col·laboracions en molts mitjans de comunicació. Duque és un gran defensor de la inversió en ciència i educació. El 2013 es va pronunciar públicament en contra de les retallades del govern de Mariano Rajoy, que afectaven la ciència i va advertir que “si no invertim en el futur, aquest país s’enfonsarà per sempre”. També s’ha mostrat favorable a l’educació pública i gratuïta; és partidari de crear més sinergies entre la indústria i la ciència; defensa la potenciació de les vocacions científiques entre els joves; s’ha mostrat radicalment en contra de les pseudociències i creu que s’ha d’aturar la fuga de cervells a altres països.

J. L. Pons

Dir. gral. innovació CAIB

“El nomenament ha estat una sorpresa agradable. Duque pot provocar un efecte mirall, despertant vocacions científiques i tecnològiques entre els joves. Recuperar el ministeri suposa combatre les decisions dels darrers governs del PP que han generat desigualtats i han empobrit la societat, amb una descapitalització i emigració del talent”.

Joaquim Tintoré

Dir. SOCIB

“Bufen nous vents d’esperança. Tenir la ciència al Consell de Ministres és important, començant pel fet que Duque no tem els reptes. Esper que a partir d’ara puguem parlar de com millorar l’estructura del sistema de ciència, que ara mateix està col·lapsat, sense pressupost ni agilitat”.

J.Terrados

Director IMEDEA Imed

“Que hi hagi un Ministeri de Ciència donarà visibilitat a la recerca que feim els investigadors. Tant de bo hi hagi un pacte per la ciència i Duque sigui capaç de convèncer els seus col·legues del Consell de Ministres, partits polítics, científics i empresaris de la necessitat d’una inversió i una aposta per la ciència a llarg termini, per fer-la molt més àgil des del punt de vista administratiu”.

Llorenç Huguet

Rector UIB

“A la Universitat hem rebut aquest nomenament amb molta alegria i pensem que es la manera més efectiva i homogènia per intentar conjugar ciència, innovació i universitats. Tenir un Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats és un pas molt important. Estic segur que Duque, com a amant de Mallorca que és, ens ajudarà i se sabrà envoltar de gent amb experiència”.

Salud Deudero

Dir. COB-IEO

“Esperem que als Organismes Públics de Recerca (OPI) simplifiquin els procediments administratius i burocràtics que en els darrers anys han bloquejat la ciència. Nomenar Duque ministre és molt indicatiu d’una voluntat d’incrementar el progrés a partir de la base del coneixement i la capacitació”.

Maxi San Miguel

Dir. IFISC

“L’anunci d’un Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha estat un raig d’esperança, i fins i tot d’il·lusió. La inclusió d’universitats és un missatge clar sobre la seva missió investigadora. Duque té un tarannà obert, proper, curiós i compromès. És un punt de partida molt adequat”.

Salvador Sánchez

Dir. OAM

“Duque defensarà amb ganes la ciència a Espanya perquè coneix molt bé els organigrames i el funcionament de les institucions. L’he cridat per telèfon, després de conèixer la notícia, per felicitar-lo i l’he trobat molt il·lusionat”.

Lluc Mas

Dir. IMCE

“Duque no és un desconegut; la seva trajectòria li dona un plus de credibilitat i vull creure que pot ajudar aquest país a difondre aquests tipus de coneixements i que la cultura científica tiri endavant per fi i es despertin més vocacions científiques entre els joves”.

stats