La tecnologia dels doblers que revolucionarà el turisme

Mallorca acollirà el congrés internacional Decrypted l’abril del 2019 per debatre i exposar els avenços i les possibilitats de l’ús de les criptomonedes i el sistema Blockchain

Els experts estan convençuts que, en el futur, tant els bitcoins com les altres criptomonedes seran cada vegada més rellevants i funcionaran com una botiga o una borsa de valors. Més de 35 milions de persones ja han comprat o fan servir bitcoins i altres criptomonedes a tot el món. El mercat de les criptodivises, però, encara es troba en els inicis, i ara mateix es fa difícil saber quina criptomoneda (Bitcoin, Litecoin, Ripple, Dogecoin, NeuCoin... i així fins arribar a 2.000) estarà al capdavant del seu respectiu nínxol de mercat d’aquí a un parell d’anys. Allò segur és que la criptografia dels doblers electrònics ha arribat per quedar i formar part del nostre paisatge financer al llarg de les properes dècades, amb fons d’inversió que oferiran millors oportunitats de diversificació i facilitaran la possessió de criptomonedes. Invertir doblers en criptografia digital implicarà algun tipus d’emmagatzematge, la necessitat d’una adreça dinàmica de cartera, una autorització de signatures múltiples, etc. En definitiva, caldrà conèixer millor la tecnologia que ho fa possible i dominar el marc legal en el qual es podrà desenvolupar.

Per tot això, per dinamitzar aquest sector tan específic i resoldre tots els dubtes que hi vagin sorgint, es prepara un esdeveniment internacional, Decrypted, que tindrà lloc al Palau de Congressos de Palma entre els dies 5 i 9 d’abril del 2019. L’objectiu d’aquesta iniciativa és reunir el màxim nombre d’experts mundials en la matèria, configurar un punt de trobada entre els inversors i les empreses que ja fan servir criptomonedes i analitzar-ne l’impacte potencial donant a conèixer, al mateix temps, les tecnologies que la fan possible i els avantatges que el seu ús representa en la nostra vida quotidiana.

Vlad Stan és cofundador i CEO de Futurístico, una empresa especialitzada en criptomonedes i Blockchain, la tecnologia (o banc de dades) distribuïda que permet evitar la modificació de la informació un cop ja ha estat publicada. Un equip format per sis experts treballa en l’organització de Decrypted, que serà com un festival que inclourà conferències, debats, workshops o tallers, mostres dels expositors i altres activitats paral·leles (actes culturals, senderisme, excursions, hackatons de programadors) pensades per facilitar l’intercanvi d’experiències i el foment del negoci entre inversors, empresaris i, en general, totes les persones interessades en el món de les criptodivises.

Decrypted, que tindrà el suport del Govern de les Illes Balears, vol convertir-se en la major trobada internacional feta fins avui sobre aquesta matèria. Els seus organitzadors estan cercant la col·laboració de patrocinadors, locals i internacionals, i alhora fan gestions per promoure la participació d’empreses interessades a invertir en criptomonedes. En aquest sentit, ja han començat a rebre propostes procedents d’empreses de tot el món, també de Mallorca. Vlad Stan creu que les empreses del sector turístic haurien de ser les més interessades a participar en aquest congrés. “Les criptomonedes i la tecnologia Blockchain poden revolucionar el món del turisme. Per això farem Decrypted, en què debatrem idees i projectes, organitzarem taules rodones i intentarem aportar solucions entre tots”, assenyala el coordinador i principal impulsor de la iniciativa.

L’anunci de la celebració de Decrypted es va fer en el transcurs d’una jornada organitzada per la Fundació Bit, dedicada a les oportunitats de Blockchain, al Parc Bit, dirigida tant a principiants com a iniciats en el tema, amb l’objectiu d’entendre i diferenciar la utilitat específica de Blockchain pel que fa a les monedes digitals, conèixer els avantatges que poden suposar per a les empreses les possibles aplicacions de la cadena de blocs i valorar-ne l’impacte econòmic, debatre si està garantida la seguretat de l’emmagatzematge de dades sense possibilitat de modificació ni revisió o si en el futur les criptomonedes seran acceptades com a mètode de pagament.

La jornada es va fer la setmana passada i va comptar amb la participació d’un ponent de renom i referent estatal en aquest àmbit, Àlex Puig, fundador del Digital Currency Summit i Alastria Blockchain Ecosystem, un consorci d’empreses espanyoles que avança en l’ús del sistema Blockchain, la tecnologia que fa possible les monedes digitals i actua com a banc de dades i còpia de seguretat unificant i resguardant les dades digitals. Després de les ponències, s’hi varen presentar tres projectes específics destinats a àmbits geogràfics i totalment diferents per veure la versatilitat de les seves aplicacions. Els projectes varen ser presentats per Joan Caules, un dels cofundadors de Menorca Coin, un projecte creat l’octubre del 2017 que és la primera moneda digital local de les Balears; Vlad Stan de Futurístico; Oscar Paz de la Fuente, d’AXA OpensuranceCom, una empresa multinacional capdavantera amb un dels seus nous productes Fizzy, una assegurança contra el retard dels vols implementada mitjançant smart contracts, i Jorge Morell, un advocat especialitzat en dret tecnològic i fundador de Términos y Condiciones, que va parlar sobre els aspectes legals dels smart contracts.

Segons Vlad Stan, les criptomonedes “són el futur dels doblers perquè tenen un valor molt important per a la tecnologia i són ideals per a desenvolupadors i programadors, ja que permeten crear aplicacions i contractes smart ”. És per això que la seva empresa, Futurístico, ja ha començat a treballar de manera intensiva en tots aquests temes, proposant diversos projectes, com ara una aplicació que ja han creat, Zenith, destinada als inversors en criptomonedes i qualsevol persona que vulgui consultar més de tres tipus de valors per poder comparar-ne els preus. Es tracta d’una aplicació per a iPhone, en fase de proves i que, per tant, encara no és al mercat, que funcionarà com un dossier d’aprenentatge digital per poder seguir les tendències de les adquisicions en moneda digital, consultar el canvi de criptomomedes en euros o veure com en fluctua el valor. Serà una aplicació pionera, la primera que es posa en marxa d’aquestes característiques, recalca Vlad Stan, i d’especial interès per a inversors i empreses interessades en aquest camp.

Futurístico vol convertir-se en un domini d’internet en el qual es puguin resoldre dubtes sobre les monedes digitals, les seves possibilitats, les seves implicacions legals i fiscals i, en particular, el desenvolupament tecnològic de les criptomonedes i Blockchain. “Dedic entre tres i quatre hores diàries a aprendre totes les vessants del tema -diu Vlad Stan- i la idea és que Futurístico serveixi per conèixer millor les criptomonedes i crear productes i aplicacions que en facilitin l’ús, consultar valors, gestionar sistemes de pagament per a les empreses... Crec que en el futur cada persona farà servir més d’una criptomoneda per a diferents funcions”.

El promotor de Futurístico explica que el fet d’operar des de Mallorca no els condiciona de cap de les maneres, “ja que, avui dia, amb internet s’arriba a qualsevol lloc del món”. Insisteix que les criptomonedes i Blockchain generen possibilitats en el camp de la indústria turística, “i aquí, a les Balears, tenim bastantes empreses locals dedicades a aquest sector”, recorda. Sobre els avantatges de l’ús de les criptomonedes, destaca el fet que els doblers quedin distribuïts automàticament amb un sol ingrés; la rapidesa dels pagaments; l’estalvi de temps, i la possibilitat que, en el futur, es puguin fer pagaments d’impostos, tributs, etc., amb un ingrés automatitzat.

Pel que fa als inconvenients, admet que la tecnologia encara no està preparada per a un ús generalitzat i que es necessita un alt nivell de coneixements per fer-la servir. Vlad Stan opina que aquesta tecnologia encara està en un estadi massa incipient: “No sé quan es podrà generalitzar l’ús de les criptomonedes; necessitam dos o tres anys, com a mínim, sent molt optimistes, perquè les criptodivises comencin a alçar el vol. No només entre els clients i inversors, també a les banques més tradicionals els costarà adaptar-s’hi i hauran d’evolucionar”. En certa manera, podríem dir que les criptomonedes, ara mateix, ens recorden com era internet fa 25 anys, en els seus inicis, quan tots intuíem que la xarxa digital ens canviaria la vida, però només uns quants sabien, en aquell moment, com treure’n el major profit. Més informació a https://decryptedfestival.com/

El + vist

El + comentat