Pérez de los Cobos o l’art de difuminar-se del coronel que va coordinar el dispositiu de l’1-O

La magistrada Mercedes Armas havia ordenat tancar els col·legis electorals amb equilibri

Si bé és cert que el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos va coordinar l’operació de l’1-O, no ho és menys que el seu nom s’ha difuminat a l’hora de reconstruir el que va passar diumenge.

L’estat major d’aquesta operació es va citar diumenge a primera hora a la seu de la Delegació del govern espanyol a Catalunya. Allà hi havia Enric Millo, el secretari d’estat de Seguretat, José Antonio Nieto, i el coronel Pérez de los Cobos. Nieto i Pérez de los Cobos havien participat junts en la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya, dijous. Abans d’aquella trobada, prèvia al referèndum, la magistrada del TSJC Mercedes Armas havia dictat una interlocutòria que determinaria la direcció de l’operació contra l’1-O. Nieto i Pérez de los Cobos ho consideraven un triomf, ja que el jutge ordenava que l’operatiu fos dirigit pel coordinador policial.

En aquell escrit, a més, la magistrada va disposar, en primer lloc, “impedir la utilització fins a l’1-O de locals o edificis públics per preparar la celebració del referèndum”. I en segon lloc, evitar que s’obrissin i “procedir al tancament de tots els que s’haguessin arribat a obrir”. Les mesures s’havien de fer amb “equilibri”, i la interlocutòria ho diu gairebé com si fos una obvietat: “I, com no pot ser d’una altra manera, passa per adoptar les mesures que impedeixin que es faci el referèndum”.

En tot cas, la magistrada Armas no diu a partir de quina hora de l’1 d’octubre s’havia d’impedir l’obertura dels centres de votació. En altres paraules, l’operatiu es podia fer en el moment en què era més fàcil impedir l’obertura dels col·legis. Tot i que alguns estaven ocupats tot el cap de setmana, la majoria van començar a omplir-se a les cinc de la matinada. Fent-ho abans, s’haurien trobat menys resistència i s’haurien evitat actes violents.

Però els actes van anar d’una altra manera. Es van haver d’enfrontar a la multitud congregada als col·legis. Durant el matí de diumenge, segons ha pogut saber l’ARA, Pérez de los Cobos reuneix el cap superior de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote; el cap de la Guàrdia Civil de la zona, el general Ángel Gozalo, i Ferran López, dels Mossos. Hi ha diverses trobades, en què no participen ni Millo ni Nieto, que són informats de l’operació. Millo transmet la informació a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá. Per la seva banda, Nieto informa al minut el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido.

L’operació busca cops d’efecte, com impedir el vot de Puigdemont i Junqueras, per fer-ho servir per dissuadir els ciutadans. No ho aconsegueixen, perquè tots dos burlen el dispositiu. I a més, la brutalitat aplicada tampoc serveix per tancar els col·legis. En part perquè els Mossos no volen alterar “la normal convivència ciutadana”. I perquè les instruccions no són precises.

L’operació fracassa perquè les porres, les bales de goma i la lluita cos a cos no aconsegueixen fer retrocedir els ciutadans. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han de retrocedir. L’estat major que segueix els esdeveniments es mostra impotent.

Més continguts de

El + vist

El + comentat