OPINIÓ

Benefici immediat contra progrés

Preparatius bèl·lics a la societat mallorquina: a favor o en contra de limitar la presència de creuers al port de Palma. De la declaració de les patronals (grosses, mitjanceres i petites), en destaca una idea: els creuers beneficien el comerç i l’oferta complementària.

A partir d’aquesta veritat immediata –perquè esdevé mentida a mitjà termini–, les patronals denuncien la “demonització” d’aquest turisme per raons de simonia política. I, sobretot, posposen el progrés del país al benefici d’avui a favor del comerç.

És comprensible que aquestes patronals defensin els seus interessos –per això són patrons. No ho és tant, però, que no tinguin una mica de sentit de país que els comprometi amb el progrés col·lectiu, equilibrat, amb el creixement sostenible (si és que encara existeix realment aquesta modalitat de polítiques econòmiques i socials).

Aquí tenim una societat disgregada i insolidària. Cadascú per a ell i Déu per a tots –darrerament la presència de Déu no es nota gens, en aquests afers. Potser s’ha extraviat en un dels seus camins, tan inextricables.

Aquesta societat no aixecarà el cap mentre tot hi sigui el serra pilla d’aquests temps. La política haurà d’intervenir amb molta més decisió en l’adaptació de totes les activitats i maniobres al motlle del bé comú, del progrés. Perquè algú haurà de frenar uns grups que, per al seu benefici, reclamen un turisme que contamina l’aire –la vida– i fan inhabitable i intransitable el centre de la ciutat.

Més continguts de