Publicitat
Publicitat

OPINIÓ

La tortura com a procediment

Paul Aussaresses practicà la tortura a Algèria i n’esdevingué un eficaç propagador al continent americà. Les seves ensenyances foren ben aprofitades per la CIA (i els boines verdes a Vietnam). Més endavant, i des del Centre d’entrenament de forces especials a Manaos, durant la dictadura militar brasilera, irradià la seva obscura ciència a Llatinoamèrica, per a profit de la DINA xilena i dels militars argentins i uruguaians.

A França, la ressaca de la guerra d’Algèria no s’ha esvaït, perquè no fou una guerra “normal”: el caràcter especial li atorga el fet que la tortura hi fou practicada sistemàticament –feia part de l’estratègia militar. Antics lluitadors contra els nazis, fins i tot homes que s’havien salvat de la mort en camps de concentració, esdevingueren torturadors. Com s’explicava? No era aliè a aquest fet un component racista que convertia els àrabs en éssers inferiors. Les perversions més abominables–la tortura, l’esclavisme...– són possibles gràcies a un estratègic apriorisme: el torturat o l’esclau no són humans, almenys en el grau en què ho és el torturador.

Els francesos es trobaven incòmodes amb la sospita que els seus militars havien incorporat la tortura a l’inventari de procediments bèl·lics. Alguns pensaven que el silenci els menaria finalment a l’oblit. Però allò que en diríem massa crítica té un pes important en la vida francesa. Així, el coneixement de la tortura s’anava obrint pas fins que va ser impossible d’amagar. El general Aussaresses confessà ('Services spéciaux. Algérie 1955-1957', 2001) la seva implicació en aquesta pràctica, “sense remordiment i sense retrets”. La commoció inicial obrí a França uns amples espais de debat i de reflexió que encara no s’han clausurat completament.

Als EUA, on s’han revelat les tortures de la CIA a sospitosos de terrorisme, no sembla que l’espantosa realitat hagi de romandre gaire en l’opinió pública. La condemna d’Obama no anunciava cap procediment per determinar responsabilitats. Els més directament implicats s’escuden en la “legalitat” de les modalitats de tortura que aplicava l’agència.
França no guanyà la guerra d’Algèria i la CIA no ha fet grans avenços en la lluita contra un terrorisme que, d’alguna manera, la política exterior dels EUA contribueix a incrementar.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT