MÚSICA

Adrià Puntí: retrats telegràfics d’un geni

El cantant de Salt, que actua avui a l’Auditori de Girona, és definit per artistes i amics

Artista de culte, original, brillant, únic, heterodox, foll, astre... Adrià Puntí és tot això i molt més, segons es desprèn de les definicions, concises i precises, que ens fan per a l’ARA destacats músics i amics que el segueixen i l’admiren.

Alguns d’ells ja tenen reservada l’entrada per al concert que el músic de Salt farà aquest vespre a l’Auditori de Girona dins el Festival Temporada Alta. Puntí donarà nova vida als seus grans èxits i avançarà bona part dels temes que formaran part del seu nou treball, un disc que els seus fans esperen amb impaciència, després de deu anys de silenci discogràfic del cantant.

Puntí actuarà avui acompanyat de la Band Bang Bang: Lluís Costa a la guitarra elèctrica i cors; Pedrito Martínez al baix i contrabaix; i Dani Pujol a la bateria, percussió i cors. Fa poc mes d’un any que Puntí va actuar a l’Auditori de Girona, en un concert en què va deixar ben clar, a aquells que el donaven per acabat artísticament parlant, que continua en plena forma i que mai ha deixat de ser el geni “de les melodies precises i precioses”, com diu El Petit de Cal Eril, o “l’artista que tots voldríem ser”, segons Joan Enric Barceló, cantant d’Els Amics de les Arts.

Q uimi Portet

Músic

“En Puntí és una barreja entre l’increïble Hulk, un mossèn de principis del segle XX i un cantant d’òpera austrohongarès. Però és bona persona. Probablement és la reencarnació d’algun personatge del futur... Però fa de mal dir”.

Txe Arana Actriu i comunicadora

“És passió per crear i xalar, dins i fora els escenaris. A partir del moment que ens vam conèixer vam començar a parir un espectacle i la nostra vida giraria entorn de Cantaralejas. Passàvem les hores assajant i posant-nos a prova constantment. A l’escenari, arriscàvem provant de fer tot el que ens passava pel cap. Quin malparit! Tant em feia riure com plorar, o se saltava el guió per posar-me en situacions límit, o ho aturava tot per encendre’s un cigarret o dedicar-me una nova cançó que havia compost allà mateix, en directe, sense avisar”.

J oan Pons El Petit de Cal Eril

“En Puntí és com un astre, però escrit amb h, un hastre! Un boig amb ve baixa, un voig! Un dandy amb i llatina, un Gandhi! Sap fer anar les paraules com un lutier de violins Stradivarius, i fa melodies precises i precioses com un dissenyador de robots quirúrgics. L’últim cop que el vaig veure tocar va trencar cinc cordes de guitarra i set o vuit de veu, va ser fantàstic. Potser no el veuré mai més en concert”.

D avid Carabén Mishima

“L’Adrià Puntí és un artista únic i irrepetible. Amb una veu fantàstica i un estil inconfusible. Ha sabut evolucionar artísticament a pesar de totes les dificultats que s’ha anat trobant pel camí. A més a més, ara està en molt bona forma. No crec que se li pugui demanar res més a un músic!”

M anolo García Cantant

“L’Adrià ho té tot. Cançons, surrealisme, ironia i, cosa que és més important, un món musical propi i molt personal, i una veu que transmet i que mai et deixa indiferent”.

J oan Enric Barceló Els Amics de les Arts

“Puntí és l’artista que tots voldríem ser. L’home que fa les lletres en què ressona la manera de parlar dels nostres avis. És l’home que abans podia cantar més agut que ningú i que ara és capaç de fer brollar la veu d’un pou infinitament profund. L’home que pensàvem que s’havia trencat, que no tornaria més, però, com diu el seu nom, després d’un Punt sempre hi ha una í. No ho sabíem, però ell era qui tenia l’última paraula. Punt-í. Ell ha decidit renéixer i estic frisós per veure, escoltar i viure aquesta segona part”.

Xevi Planas Cronista de cançó

“És una bèstia d’escenari. Magnetitza amb una energia que només tenen els artistes tocats per la màgia d’una follia que t’encomanen arrencant-te el que més reprimeixes. Tot en ell sobreïx, com quan va marcar 70 punts en un partit de bàsquet que vam guanyar per 132 a 6 quan teníem 13 anys i compartíem pupitre en un depriment col·legi d’ hermanos ”.

Òskar Xabier Gómez Realitzador de videoclips

“Quan els astres (ho dic per l’Adrià) s’alienen i s’alineen és quan realment els sentits es desperten. Treballant en els seus projectes sembla que tot tremoli abans de tornar-se a posar a lloc: he vist caure un avió i he percebut terratrèmols (reals i personals)”.

Carles Puigdemont Alcalde de Girona

“L’estàvem esperant, i m’encanta de la manera com ha tornat. Insubstituïble, genial, absolut. És un dels talents més brillants que té la nostra cultura musical, un talent que des de l’arrel en un món de referències local i entranyable es projecta universalment amb una qualitat irrepetible. Som els privilegiats testimonis d’un prodigi musical, que val la pena assaborir”.

El + vist

El + comentat