Opinió 07/12/2018

Isards d’una gepa

Nadal, capitalisme bàrbar i deshumanització animal mai havien conjugat tan bé

i
Pau Riera Dejuan
2 min

Ja fa tres anys que durant l’època de Nadal Andorra té uns convidats que provoquen il·lusió i indignació a parts iguals. Són els rens i els dromedaris de l’empresa Evecan. Venen des de Cantàbria en un transport únic i pioner en tot l’estat espanyol, segons l’empresa. Els animals gaudeixen de totes les comoditats que poden oferir uns remolcs preparats per fer hores i hores de carretera.

Només de saber-ho ja m’imagino la il·lusió desenfrenada en els ulls d’uns animals que acostumen a viure en una finca de més de 20 hectàrees. Què millor que fer gairebé 700 quilòmetres per visitar la capital andorrana. El Nadal cristià i capitalista, no acabo de tenir clar del tot quina de les dues paraules té més pes, s’ho valen. Com podrien, si no, els infants entendre d’on i com venen els Reis Mags i el Pare Noel?

Aquí els esperen setmanes de diversió pura. Durant el dia estan tancats entre dos camions a la part del fons del Parc Central. Aïllats de mirades indiscretes. Evecan els deu voler deixar gaudir d’estones de preuada solitud i necessitada pau. Han d’aprofitar aquestes hores de felicitat, perquè a la tarda els toca passejar pel que tothom coneix com el seu hàbitat natural: l’avinguda Meritxell.

L’empresa que els porta explica al seu portal web que contractant els seus serveis s’està ajudant a crear un espai que treballa per la sostenibilitat de la natura, el medi ambient i que permet que els animals gaudeixin en llibertat en un paratge natural de més de 20 hectàrees. Gaudir en llibertat en 20 hectàrees. Allà s’hi poden trobar els ja mencionats rens i dromedaris, a més de zebres, alpaques o llames. Almenys això mostren les fotografies.

Evecan assegura —ja hi ha hagut polèmica els altres anys que han vingut al Principat— que vol integrar els animals a la societat i aproximar les figures dels Reis Mags i el Pare Noel als infants. Si el preu d’integrar uns animals que tenen el seu medi natural ben lluny d’Andorra és passejar-los entre hordes de turistes, val la pena. A part quedaran les preguntes de quan va ser l’últim camell originari del país passejant entre McDonald’s, botigues de productes electrònics i estancs de tabac, o de si els rens podien conviure amb els isards en les èpoques primaverals a la vall del Madriu. Nadal, capitalisme bàrbar i deshumanització animal mai havien conjugat tan bé.

stats