Opinió 12/12/2015

Més compres que esquí

En xifres absolutes el pont ha estat un èxit rotund —a excepció de les cues de sortida del Principat, però això sembla un punt impossible d’arreglar

i
Pau Riera Dejuan
2 min

Llegim a l’ARA Andorra que aquest pont han entrat a Andorra 58.200 vehicles. Assumim que en la majoria d’aquests vehicles no hi anava només una persona, ni dos, sinó més. Si fem la hipòtesi que cada vehicle portava una mitjana de tres passatgers, podem dir que han entrat al Principat més de 175.000 persones. Més de dues vegades el nombre total d’habitants del país.

També llegim a l’ARA Andorra que gairebé 67.000 persones han anat a esquiar a alguna de les estacions del país. Per tant, han esquiat una de cada tres persones que han passat el pont a Andorra. Des de les estacions —tant Grandvalira com les dues de Vallnord— afirmen estar molt contents amb aquesta xifra. Han triplicat l’afluència del pont de la Puríssima de l’any passat, tot i que fa un any les estacions van poder obrir menys sectors que enguany.

En xifres absolutes el pont ha estat un èxit rotund —a excepció de les cues de sortida del Principat, però això sembla un punt impossible d’arreglar. Ara bé, que només una de cada tres persones que visita el país gasti diners en les estacions d’esquí, que són el principal punt d’atracció turística d’Andorra, obre una pregunta obligada però alhora ofereix una resposta, si més no, tranquil·litzadora.

La pregunta és que les estacions han donat la sensació de no aprofitar tot el seu potencial. Els comentaris que se sentien a pistes reflectien que cap esquiador pensava que hi hagués massa gent. Ans al contrari, se sorprenien que no hi hagués cues per agafar els telecadires. S’esperaven molta més gent. Una grata sorpresa per a l’esquiador però una mala notícia per a les persones que viuen directament del sector de l’esquí.

La resposta tranquil·litzadora —en certa manera— és que Andorra podria sobreviure sense neu si en un futur el canvi climàtic ens treu el nostre bé més preuat. Però no tot són flors i violes, les aglomeracions pel centre d’Escaldes-Engordany i d’Andorra la Vella han estat de campionat. El Principat hauria de valorar si el turisme que vol atreure és cada cop més un turisme que ve a comprar sense esquiar o si vol diversificar l’oferta, donant sortida a totes les atraccions de què disposem per treure’n més benefici.

stats