Opinió 16/02/2018

Qui sortirà a la foto?

El rei que ha avalat l’aplicació del 155 tornarà al mateix lloc on un any abans va saludar a Carles Puigdemont, Carme Forcadell, Ada Colau i Oriol Junqueras

i
Pau Riera Dejuan
3 min

Després de sis mesos, el rei Felip VI tornarà a Catalunya al sopar oficial d’inauguració del Mobile World Congress que se celebra per tretzè any consecutiu a Barcelona. Ja se sap que el rei de tots els espanyols ha de dividir el seu temps entre tots els territoris de l’Estat. Per això escull dates indicades per aparèixer en cada lloc. L’últim cop que va trepitjar territori català va ser el 26 d’agost, amb motiu de la manifestació que es va celebrar a la capital catalana com a rebuig als atemptats terroristes de la Rambla. Aquell dia el rei va comprovar com la societat catalana rebutjava la seva presència, a causa d'una reunió que havia tingut a l’Aràbia Saudita aquell mateix gener, i la venda de material armamentístic.

Durant aquests sis mesos s’han succeït molts enfrontaments polítics i jurídics entre Catalunya i Espanya. Just ahir feia quatre mesos que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són a la presó. Dos dies després del sopar d’inauguració de l'MWC farà també quatre mesos que el Senat va aprovar aplicar l’article 155 per frenar el procés independentista català. El mencionat article de la Constitució espanyola va provocar que Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta del govern espanyol, assumís les funcions i competències de la presidència de la Generalitat.

El pròxim 25 de febrer, el rei que ha avalat l’aplicació del 155 tornarà al mateix lloc on un any abans va saludar a Carles Puigdemont, Carme Forcadell, Ada Colau i Oriol Junqueras. En la inauguració de la passada edició de l'MWC, Felip VI va passejar per la Fira de Barcelona amb les que llavors eren les màximes autoritats de Catalunya i amb les que ho són ara, Soraya Saénz de Santamaría i Enric Millo.

Un any després, Oriol Junqueras fa 107 dies que és a la presó; Carme Forcadell ha deixat de ser presidenta del Parlament després de passar una nit a la presó; i Carles Puigdemont segueix exiliat a Bèlgica intentant una investidura que porta tant o més de cap als polítics independentistes com als del 155.

Aquesta setmana el Partit Popular ha anunciat que es planteja afegir una casella en el model de preinscripció perquè els pares, mares o tutors legals puguin indicar que volen que el seu fill o filla faci els estudis utilitzant el castellà com a llengua vehicular. Aquest anunci ha provocat el rebuig frontal dels líders i partits polítics catalans, de la comunitat educativa de Catalunya i de les seves institucions culturals. El govern espanyol també ha d’analitzar la petició de Societat Civil Catalana en què demana que es compleixin les sentències del Tribunal Suprem i els ciutadans de Catalunya puguin sol·licitar matricular-se amb un 25% d’assignatures en castellà.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, encarregada d’inaugurar el congrés de mòbil, ja ha deixat clar que no deixaran que ningú toqui el model educatiu ni l’aposta del català com a llengua vehicular. Ja fa uns quants mesos que Colau defensa que amb diàleg s’hagués evitat l’article 155, i va fer fora els seus socis de govern a l’ajuntament, el PSC, pel seu suport al 155.

El dia 25 de febrer veurem qui apareix en les fotografies al costat d’un rei que, després de fer el seu discurs institucional on demanava “assegurar l’ordre constitucional”, va augmentar la seva popularitat a Espanya fins un a 7,2; molt per sobre que qualsevol altre polític.

stats