OPINIÓ

Sobrassada de xoriço

L'escala figueralera plena de sobrassades penjades s'ha convertit en la icona del Partit Popular de José Ramón Bauzá. Amb aquesta imatge, el PP ha trobat la màxima expressió de la seva mallorquinitat. La defensa de 'lo nostro' es completa amb un plat d'arròs brut, i ja tenim els mallorquins de pura cepa, els de yo soy tan mallorquin como el que más. Per rematar el model del bon mallorquí, segons els cànons peperos, només cal parlar el pitjor possible "la llengua dels nostres padrins", farcint-la, intencionadament, de barbarismes i de castellanismes, que mai no empraren els nostres pares i padrins. Curiosament, però, en parlar en castellà, o español, s'esforcen a dissimular qualsevol accent que els pugui identificar com a oriünds de provincias. El màxim a què aspiren és que, en les seves visites a la capital –no tan freqüents com ells voldrien–, els reconeguin la dicció castellana amb un ah!¿tú eres de Palma de Mallorca?, pues no lo pareces.

Per desgràcia, el seu amor per tot 'lo malloquí' s'acaba en la gastronomia i en la defensa de les modalitats lingüístiques. Més ben dit, en un concepte molt particular de modalitats, ja que reneguen de les formes menorquines o eivissenques que coincideixen amb expressions que ells pensen que són exclusives de Catalunya. Però tenen una curiosa manera de defensar 'sa llengo', ja que quasi sempre que parlen en públic ho fan en castellà. L'odi al català és tan malaltís que s'ha convertit en una autèntica obsessió. Durant quatre anys, s'han dedicat a perseguir la llengua catalana, han fet que sigui innecessària per a l'accés a la funció pública i ens han convertit en l'únic país del món en què els funcionaris públics poden ser analfabets en la llengua pròpia del país. Han torturat tota la comunitat educativa promovent un desbaratat model d'ensenyament trilingüe, totalment irracional, amb l'únic objectiu d'arraconar l'ensenyament en llengua catalana. Han dificultat la recepció de canals audiovisuals en català i obligat IB3 a emetre les pel·lícules en castellà, malgrat disposar de les versions doblades al català... I són tan salats que, fins i tot, salen "es bisbe dins sa seu".

Constantment es refereixen a l'"herència rebuda", per justificar que s'han vist obligats a retallar despeses en educació, sanitat, serveis socials... I en això els hem de donar la raó. Es trobaren un palau de congressos començat, al qual han hagut de destinar desenes de milions d'euros que havien de servir per atendre els més necessitats, i no parlem del metro, que ens costa un dineral cada dia, o de l'hospital Son Espases, amb una concessió per trenta anys de tots els serveis no clínics, i encara sort que l'amic Florentino ens va fer un bon preu; per no parlar de les autopistes d'Eivissa, que també haurem de pagar durant trenta anys i que ens costaran un ull de la cara, o del velòdrom amb un ascensor que dóna al mig de foravila...

I és que estimen tant Mallorca que la vendrien tota, només amb un desinteressat tres per cent de comissió... per les molèsties. Ni Lluc es salva del seu 'interès' per millorar l'entorn amb xalets i apartaments, això sí, folrats de pedra, que fa 'molt mallorquí'.

Tot i que el PP de Balears és el partit amb més casos de corrupció per habitant de tot l'Estat, són els capdavanters en la lluita contra la corrupció. I com?, millor no parlar-ne, total, són casos puntuals que no afecten el partit. És que la seu del partit es va reformar amb donacions d'un empresari a qui adjudicaven obres públiques, diu un exregidor del PP. Però això era abans, en temps d'un que no té nom i que ara viu per Segòvia. D'això no en saben res, ni la que era vicepresidenta i ara és eurodiputada, ni la que era consellera d'Obres Públiques i ara és portaveu parlamentària, ni el que era president del PP de Palma i ara és president del PP de Palma... No parlem de coses lletges, ni de pots de Cola-Cao enterrats plens de doblers, ni de presidents i consellers tancats a la presó. Facem un bon dinar d'arròs brut i pengem les sobrassades a l'escala per demostrar la nostra mallorquinitat.

I, ben pensat, pot ser que la sobrassada sigui el millor símbol que retrati el mallorquinisme del PP. Perquè no hi ha cap altre producte a Mallorca que s'hagi adulterat més. Tot i els esforços de la Indicació Geogràfica Protegida i de l'Associació de Porc Negre, un percentatge majoritari de la sobrassada que es comercialitza prové de porcs engreixats a la Península i és trempada amb espècies forasteres. No sé de què estan fetes, les sobrassades del PP; però, per si un cas, jo no en menjaria. Sé de bona tinta que les omplen amb pasta de xoriço.

Més continguts de

El + vist

El + comentat