Opinió 08/01/2017

Coses que fan nosa

Un antropòleg vingut de l’espai es preguntaria com són possibles tants tabús en matèria cultural

2 min

Si un antropòleg vingut de l’espai sideral aterrés ara i aquí es preguntaria com pot ser que un país amb tants elements per a un turisme cultural de primera –o, com a mínim, amb un alt grau nivell de dignitat- els deixi passar un a un. Es preguntaria com és possible que any rere any es facin discursos i plans sobre aquest idealitzat turisme cultural i la situació continuï igual pels segles dels segles.

L’antropòleg extraterrestre podria fer una tesi doctoral. “Els tabús de la tribu” podria titular-se a nivell oficial mentre que, per als amics i coneguts, podria definir-la i resumir-la simplement com a “Coses que fan nosa”.

En el primer capítol podria analitzar els 13 anys d’immobilisme, d’inacció, respecte a la Vall del Madriu, Patrimoni de la Unesco des del 2004 i un dels actius menys divulgats del país. Un dels tabús en matèria de cultura més importants des de fa temps. Curiosament tots els tabús tenen el seu origen en la mateixa època. El 2003 es va aprovar un dels que podria estudiar l’expert sideral: la llei de patrimoni, que havia de protegir béns i monuments i que va comportar el més maleït dels problemes: els entorns de protecció. La llei es va passar pel ribot i els entorns van quedar descafeïnats i innocus, a mercè només dels comuns, i continuen sent la gran assignatura pendent 14 anys després de l’aprovació de la llei.

I el tercer capítol de la tesi podria estar dedicat als frescos de Santa Coloma, recuperats el 2007 després de pagar 3,7 milions d’euros com a mínim. Les pobres pintures romàniques han viscut més temps en la foscor que en la llum i descansen al magatzem de Patrimoni com si fossin rere un mur de calç blanca en altres èpoques. L’antropòleg, com que és extraterrestre, es podria preguntar per què no guarden un espai dins The Cloud per als frescos romànics, una planta sobre els orígens d’Andorra, explicada amb la tecnologia més moderna, amb el discurs més innovador. Ell, que és molt innocent, es pregunta si no seria millor que soterrar-los en un espai que segons diuen alguns experts, aquests terrícoles, té un gran perill d’inundació.

stats