Opinió 26/10/2014

Ments congelades

No pot ser veritat; és massa esperpèntic. És un episodi d'una pel·lícula de ciència-ficció, d'una nova versió de '1984' d'Orwell, una idea inventada per un d'aquells ministeris terrorífics

i
Roser Porta
2 min

Mentre una proporció considerable de dones del món tenen el cap abonyegat de la patacada que, d'una a una, es donen amb el sostre de vidre, unes ments privilegiades, creadores de tendències de la més estricta modernitat, han tingut la idea del segle i, de passada, contribuiran a fer més gran un negoci mèdic: el de les tècniques de fecundació assistida, cada dia més rendible i publicitat. Les ments brillants d'Apple i de Facebook finançaran la congelació d'òvuls de les treballadores que ho demanin. La mesura està plena de bondats i beneficis, diuen. Així, les treballadores no hauran de fer coincidir la maternitat en l'edat de més fertilitat amb el moment en què són "més productives professionalment". Ho llegeixo i rellegeixo i no m'ho puc creure. Em convenço de nou que no hem avançat ni un mil·límetre. No pot ser veritat; és massa esperpèntic. És un episodi d'una pel·lícula de ciència-ficció, d'una nova versió de la novel·la '1984' d'Orwell, una idea inventada per un d'aquells ministeris terrorífics.

Tot es medicalitza, un procés natural queda en mans de clíniques especialitzades. Però el més greu de tot és que s'admet obertament que no és possible ser mare i professional alhora en determinat moment de la vida. Parlem clar, deixem-nos d'eufemismes, com va fer Mónica de Oriol, presidenta del Círculo de Economía afirmant que no contracta dones d'entre 25 i 45 anys per no trobar-se amb "el problema". Deixem-nos d'hipocresies, tirem pel dret. L'escàndol que van generar aquelles paraules no s'entén: l'escàndol no són les paraules, sinó la realitat que la senyora de Oriol i altres fan possible cada dia.

La mesura de ciència-ficció d'Apple i Facebook planteja mil interrogants, entre ells: quan descongelaran els òvuls les treballadores? Quan les dones no siguin "professionalment productives"? Què els passarà aleshores, quan decideixen ser mares, quina consideració tindran? Desapareixeran del mapa i ja està? Qui decidirà el moment de la descongelació? Els cervells d'Apple i Facebook entre partida i partida de futbolí en els seus 'despatx-loft' de Silicon Valley?

Aquesta notícia surrealista és una nova demostració, una de tantes, que no parem de fer passos enrere, que el problema de la maternitat i la vida laboral és etern, no està resolt i sobretot que és fruit d'una mentalitat col·lectiva que té molt arrelat que la maternitat només correspon a les mares, que té molt interioritzat que cuidar és cosa de dones. Ningú creu realment que ser mare i professional a ple rendiment sigui possible. Per contra, tota la vida els pares han estat professionals activíssims.

I aquests gegants de la innovació i la comunicació, que enganxen a les masses fent-les sentir exclusives i fent-los creure que tenen milers d'amics, no podrien proposar i finançar permisos de paternitat igual de llargs als de maternitat? No podrien establir per a pares i mares horaris de treball civilitzats -i molt productius- compatibles amb les criatures? Aleshores, els seria igual contractar un home que una dona. Aquesta revolució, pendent des de fa dècades, potser sí que crearia una autèntica tendència moderna i positiva que d'altres imitarien.

stats