Paté i gambes pel gat

El mercat, més ràpid que els gats, aprofita aquesta mitificació dels animals

Sembla un malson surrealista. No parlo de les tètriques processons plenes de polítics i càrrecs públics, que també ho són. Ni del món sense Jorge Wagensberg, que serà una mica més buit de savis que creuen que la ciència i les humanitats han d’anar sempre lligades i que alerten que “la gente que lee un solo libro es peor que la que no lee ninguno”. Els gats em persegueixen. Mentre faig cua a la caixa del supermercat, veig una capsa gran on, si vull, puc dipositar patés pels gats del carrer. Un amable col·lectiu que es dedica a cuidar aquests animals, que no es conformen amb molles de pa, m’anima a comprar-ne i deixar-los a la caixa. Es veu que ara els gats són molt sibarites.

Això els de carrer. Els de casa també tenen problemes; sembla que s’engreixen massa, per la castració i per la manca d’exercici, perquè mai trepitgen el carrer o el camp com abans. Per això, les grans marques de menjar preparat per a gats presenten una gamma de productes infinita, segons la raça, segons l’edat. Si vull, tinc al meu abast un rànquing amb els set millors pinsos per a gats esterilitzats, amb salmó, amb pollastre... tot un món de possibilitats.

Però dins de la gastronomia gatuna, trobo el súmmum. Veig anuncis, fins i tot, i no és una metàfora ni una exageració, de sopes per a gats que estan il·lustrades amb gambes d’una estètica finíssima. Bosses que semblen de Dior. Sopes per a gats amb gambes?

La persecució no s’atura aquí: llegeixo que Laika denuncia la mort d’un gat a Encamp. Notícia a quatre columnes, declaracions d’un portaveu de l’entitat.

No acabo d’entendre on hem arribat ni ben bé perquè. Els animals, gats i tots, mereixen viure amb el màxim de confort i dignitat. Hi ha animals carinyosos i fidels, però no entenc el procés d’humanització, de sobreprotecció, sobrevaloració i mitificació al qual alguns humans els sotmeten.

El mercat, més ràpid que els gats, aprofita aquesta mitificació dels animals i, des del 2017, podem comprar “sopa de tonyina amb gambes o amb anxoves, dues exquisides varietats”, segons indica el fabricant al paquet. I continua: “les sopes per a gats són tendres gormanderies amb salsa abundant. Tenen un sabor irresistible i mantenen hidratat el teu gat.” “Tenen trossos visibles” i els pots comprar amb un pac individual o amb còmodes multipacs de quatre unitats.”  Doncs, a mi, m’ha passat la gana.   

El + vist

El + comentat