La història no serveix per a res

Maria Jesús Lluelles publica, amb pocs dies de diferència, dos llibres bàsics per entendre moments crucials i crítics per a Andorra durant el segle XX

Primer ha estat Història econòmica d'Andorra, segles XX-XXI, publicat per la Universitat d'Andorra. I, pocs dies després, ha presentat Les ràdios andorranes. Una qüestió de sobirania, un volum encarregat per l'Arxiu d'Etnografia i publicat pel Ministeri de Cultura.

Si això fos Donosti, aquesta seria la "Semana Grande" de Maria Jesús Lluelles, doctora en geografia i una de les analistes més importants de l'Andorra contemporània, amb aquestes i altres publicacions com ara La transformació econòmica d'Andorra durant el segle XX o Impacte de la immigració a Andorra i també cada setmana amb articles a la premsa.

La Història econòmica d'Andorra, segles XX-XXI ha estat escrita a quatre mans amb Eva Garcia Lluelles i Les ràdios andorranes. Una qüestió de sobirania compta amb un audiovisual adjunt realitzat per Albert Roig, amb entrevistes a persones que van viure de prop la crisi de les ràdios, que tants conflictes polítics i diplomàtics va causar, i que ara l'analitzen amb perspectiva.

Els dos volums de Lluelles i companyia acosten al públic en general moments crucials de l'Andorra del segle XX, moments de crisis –algunes ben profundes-, de sobiranies que trontollen, i de transformació, fins i tot, de canvi del model d'Estat amb la Constitució. I arriben al mercat en un altre moment crucial, de crisi i de necessitat de transformació. Per això, poden convertir-se en eines importants per a l'anàlisi i la reflexió, per formar opinions sòlides sobre les relacions d'Andorra amb els seus veïns, amb Europa i amb el món.