El llibre més bonic del món

Godall edita el quadern de creació musical de Joan Garriga per a ‘Bodas de sangre’

Si hagués de fer un rànquing dels espectacles teatrals que més m’han agradat en aquesta vida, situaria en tercer lloc 'La plaça del diamant', dirigida per Joan Ollé amb Mercè Pons, Rosa Renom i Montserrat Carulla –al teatre Comunal ja fa uns quants dies-. En segon lloc, la injecció d’energia d’un OBS de la Fura dels baus al pavelló de Govern, coorganitzat per comú de la capital i Govern en uns altres moments culturals i, en primer lloc, 'Bodas de sangre', creada a quatre mans per Oriol Broggi i el músic Joan Garriga amb la productora La Perla 29. Es va estrenar l’estiu passat, va fer una intensa gira, ara torna a ser a la Biblioteca de Catalunya a Barcelona amb totes les entrades venudes per aquest mes i amb noves representacions a partir del setembre.

Nora Navas i Clara Segura demostren la seva immensitat en aquest muntatge que trasbalsa l’espectador, unes vegades amb sorpreses i moviment constant a l’escenari –fins i tot hi ha un cavall-, i altres cops amb la paraula de García Lorca, recitada sòbriament sota una simple i potent llum. Aquest muntatge permet entendre qui és i què és García Lorca: emoció, tragèdia, poesia, bellesa i alegria, puresa, musicalitat, humanisme... I, a més, permet entendre al gran públic què és avantguarda i què és tradició.

Després de la funció, l’espectador pot allargar una mica més tots aquests elements gràcies a un llibre excepcional, publicat per una petita editorial com és Godall edicions. Un llibre de Joan Garriga (Dusminguet, La Troba Kung-Fú) amb un CD que inclou tota la música que ha creat per a 'Bodas de sangre' i que interpreta durant les representacions amb un grup com el de la Barraca de Lorca. El llibre objecte de Godall també inclou els dibuixos, els comentaris, els textos de Garriga durant el procés de creació de la música per a l’obra i les lletres dels poemes que l’han inspirat. Una joia. El llibre més bonic del món.