El ministeri de la Veritat

Facebook instal·larà a Barcelona un centre per esborrar i combatre les notícies falses

No ho tornaré a fer, aquesta serà l’última vegada. S’ha convertit en un tòpic, es deu fer unes cent vegades al dia. Cada cop que algú cita Georges Orwell i '1984' un sociòleg es constipa, i moren simultàniament un politòleg, un professor de literatura i un de periodisme. Però és que la temptació és massa gran perquè és la referència perfecta i perquè tot és massa inquietant i sinistre.

Facebook instal·larà a Barcelona, a la torre Agbar, un centre de control de notícies falses. Una plantilla immensa, integrada per 500 persones, “combatrà i esborrarà contingut nociu de la xarxa social com les notícies falses ('fake news') i altres publicacions inapropiades”, segons publicava El Periódico de Catalunya del 8 de maig.

Què són “contingut nociu”, “notícies falses” i “publicacions inapropiades”? Qui estableix què són? Qui decideix? Qui esborra? A les ordres de qui? Quan?

Això és el ministeri de la Veritat, el lloc on treballava Winston Smith, el protagonista de '1984', esborrant notícies i documents en un món que controlava absolutament tot el llenguatge. Si no ho és, s’hi assembla moltíssim. Smith  treballa en un edifici imponent de ciment armat blanc en forma de piràmide, rebia les ordres que li queien d’uns tubs pneumàtics i esborrava i rectificava documents que enviava a una paperera.

El Gran Germà el controlava –a ell i a tots–  l’amenaçava, vigilava, observava i censurava per tal que els ciutadans pensin com Déu –ell­– manava. A la façana del ministeri d’Smith hi havia inscrita la llei: “La guerra és pau. La llibertat és esclavatge. La ignorància és força”.

Un Gran Germà que ara s’instal·larà a la Xina per controlar les persones amb càmeres, fiscalitzar la seva conducta i decidir així si són bons ciutadans i si mereixen accedir a les millors escoles, tenir préstecs, obtenir feina, etcètera...

Ni distòpia, ni ciència ficció, ni literatura política; això és terror pur.

El + vist

El + comentat