SORTIDA D'EMERGÈNCIA

Feijóo i ‘el amigo Biel’ a la Platja de Palma

No fa gaire, el president del PP de Balears, Biel Company, va insultar José Félix Tezanos dient-li que procuràs no beure abans de publicar una enquesta. Ho va dir com a resposta a un baròmetre del CIS que, just abans de les eleccions generals del passat dia 28, vaticinava un molt mal resultat per al PP en general i per al de Balears en particular. El problema és que la previsió del CIS va resultar ser encertada, però Company havia vist que Casado insultava Tezanos i ell, com sempre, no volia quedar enrere de l'amo en Pablo. És de suposar que ara, quan s'obre la campanya per a les autonòmiques de dia 26 amb una nova enquesta del CIS que preveu la derrota del PP a Balears (amb cinc punts de diferència respecte del PSOE), Company li recomanarà a Tezanos que deixi de consumir drogues dures.

Podria haver-ne parlat amb el seu convidat d'aquesta setmana, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que té amics que en saben bastant, d’estupefaents. Feijóo és ara com ara l'últim líder que queda dempeus del que un dia va ser el totpoderós PP, i va venir a Palma per pronosticar la victòria electoral “del amigo Biel” (almenys se n’havia après el nom) i estendre-li un certificat de bona conducta moderada i centrista, que és el que ara intenta vendre en tres setmanes el PP després de passar-se anys cantant ‘El novio de la muerte’. Com sempre que ve un personatge de la Península, Company el va rebre amb un goig que fa pensar en un ca que és convidat a sopar d'un bullit d'ossos. Però molt malament ha d'estar l'assumpte quan les credencials de moderació i centrisme les ha de repartir un president com Feijóo, sobre el qual pesen fortes sospites d'implicació en el narcotràfic gallec (llegeixin el cèlebre ‘Fariña’, el llibre de Nacho Carretero que la justícia corrupta va intentar segrestar, cosa que el convertí en un ‘best-seller’ i en una sèrie de televisió de gran èxit). Feijóo pot presumir d'una vella i sòlida amistat amb Marcial Dorado, un dels ‘capos’ de la droga a Galícia, que, segons les males llengües (començant per les del seu propi partit), és la que va impedir que el president de la Xunta es postulàs com a líder del PP a les primàries que va guanyar Casado. A Mallorca, són nombrosos els dirigents del PP que tenen de fa molts d'anys excel·lents relacions amb els honrats empresaris locals de l'oci nocturn.

Les Balears, i més concretament Mallorca i Eivissa, són un punt neuràlgic en la circulació de les drogues que arriben des de l'Atlàntic per ser transportades després al litoral peninsular i, des d'allà, a bona part del continent europeu. D'això també en saben alguna cosa a la Platja de Palma. Aquests dies, l'Associació Palma Beach ha fet públic un estudi que ha causat sensació, segons el qual aquesta zona costanera genera tota soleta una activitat econòmica de 1.437 milions d'euros, la meitat del PIB de l'illa de Menorca. Justament Menorca, l'única illa que s'escapa una mica del model de sobreexplotació, massificació i embrutiment que degrada Mallorca i Eivissa estiu rere estiu. Teníem entès que la Platja de Palma no es trobava a Menorca, tristament per als menorquins, que perden el turisme de borratxera i s'han de conformar amb el de caldereta. Sigui com sigui, els empresaris de la Platja de Palma reclamen, per variar, inversions públiques. I això que, modestos com són, no han inclòs en el seu estudi el Producte Extremadament Brut generat per l'oferta complementària, basada en el joc, la prostitució i les drogues, perquè aleshores potser superarien el PIB de la meitat de Hollywood. Llàstima que Feijóo només visitàs el Centro Galego de Palma i no li llegués arribar a s'Arenal, encara hi hauria après coses.