Opinió 19/03/2016

10è aniversari de la CEA

Estem parlant de persones i sostenibilitat com els eixos imprescindibles per construir un millor futur. Això no serà possible si no aconseguim la implicació de tots

i
Xavier Altimir
3 min

La Confederació Empresarial Andorrana, la CEA, compleix deu anys. Una dècada intensa al llarg de la qual ha esdevingut un referent com a representant de l'empresariat del país i s'han assolit els objectius fundacionals definits l'any 2006: realitzar una funció d'interlocució amb el teixit empresarial, les institucions i la societat andorrana en general.

La transformació que està vivint el nostre país és més que evident. Moltes de les mesures que s'han pres els darrers anys busquen combatre la crisi econòmica, però també han de servir per enfocar el futur d'Andorra cap a un nou creixement sostenible de la nostra economia i per fomentar l'ocupació. Vivim moments decisius per al futur. Al davant hi tenim reptes inimaginables que ens donaran l'oportunitat de convertir-nos en una nació moderna, pròspera, justa i perdurable. Tot plegat, sense oblidar que les persones han de ser el centre, el prioritari i el més important.

L'adaptació de la legislació laboral a les necessitats dels treballadors, i afegeixo també de les empreses, esdevé fonamental. No ens cansarem d'insistir que cal flexibilitzar la contractació, formalitzar la representativitat dels interlocutors socials sindicats i patronals, fomentar de manera estructural la formació a les empreses, crear escoles de formació professional per tal de dotar al país de professionals de nivell, i aconseguir la màxima eficàcia del servei d'ocupació.

També resulta inajornable racionalitzar, reordenar i optimitzar la gestió dels recursos econòmics i sanitaris previstos en la branca general de la CASS per tal de fer sostenible el sistema, intentant preservar la qualitat dels serveis. Pel que fa a la branca de jubilació cal concretar accions per tal d'assegurar el futur de les pensions.

Estem parlant de persones i sostenibilitat com els eixos imprescindibles per construir un millor futur. Això no serà possible si no aconseguim la implicació de tots, els que ara ens toca assumir responsabilitats i dels que les hauran d'assumir properament. Tenim l'obligació moral de construir un país que enamori i generi expectatives i oportunitats per als nostres joves. Per això és necessari que la nostra administració sigui molt més àgil, eficaç, resolutiva i proactiva. Hem de reconèixer que s'estan fent esforços en aquest sentit, però tot just acabem de començar. En aquest sentit, reclamem una reforma urgent de la Llei de la Funció Pública, amb la finalitat d'optimitzar i racionalitzar tots el processos administratius.

Ningú no pot dir que els empresaris no hagin fet els darrers anys un enorme esforç d'adaptació als canvis impulsats pels nostres governs, especialment en els àmbits fiscal i econòmic. Aquest mateix esforç considerem imprescindible traslladar-lo al sector públic, d'això també en depèn la viabilitat d'un model d'estat competitiu.

Avui dia els sectors tradicionals que han configurat el model econòmic d'Andorra continuen sent els principals motors i dinamitzadors, tot i que els darrers anys han donat senyals d'esgotament. Per això cal reforçar-los amb noves iniciatives que els ajudin a reprendre el camí del creixement. Iniciatives com el Pla estratègic del Turisme i Comerç que el nostre Govern està liderant formen part de les mesures que reclamem, sense oblidar la necessitat d'una Llei del Turisme per tal d'evitar l'intrusisme i les males praxis amb l'objectiu de garantir una qualitat de serveis en un país turístic per excel·lència.

Totes aquestes reformes han d'anar acompanyades d'una decidida política de desenvolupament urgent de les vies de comunicació per terra i aire, entre les que destaquem la finalització del vial de Sant Julià, l'aeroport Andorra Pirineus i l'heliport nacional. I si important és per al turisme els accessos al nostre país, no ho és menys si pensem en l'èxit de l'obertura econòmica. No podem pretendre atreure inversors d'arreu del món sense comptar amb un ventall més ampli de vies de comunicació que facilitin l'arribada al nostre país.

I no podem atraure nous inversos si en matèria d'immigració no som més àgils. Per això reclamem que s'implementi un nou sistema de tractament i atenció dels nous ciutadans, actius i no lucratius en les diverses modalitats de residència, tant a nivell dels serveis d'immigració com dels serveis de tràmits, especialment pel que respecta als idiomes, procurant establir mecanismes plurilingües.

Andorra necessita també un nous impuls d'imatge. El branding d'Estat és avui dia el que marca les diferències entre els països capdavanters a nivell de promoció i impuls de la seva oferta com a model econòmic. Cal fer una evolució de la nostra marca promotora del turisme i del comerç per anar molt més enllà, passant a promoure un model global de país. Un conjunt de pautes que ens facin altament competitius i que vagin acompanyades de la màxima seguretat jurídica.

Una seguretat que la negociació, aprovació i entrada en vigor de convenis de no doble imposició amb els nostres veïns França i Espanya permet a les nostres empreses la prestació de serveis sense veure's penalitzades per les retencions fiscals d'antuvi. Una excel·lent notícia que ha de continuar, a curt termini, amb un gran repte: la negociació d'un acord d'associació amb la Unió Europea que defineixi el model de país per als propers decennis.

stats