El fiscal en cap nega cap “contuberni” per protegir la infanta

Insisteix que no s’han produït pressions sobre Horrach, tot i que admet que és poc habitual que es recorri una acusació d’un jutge

El fiscal en cap de Balears, Bartomeu Barceló, ha assegurat aquest dimecres al Parlament que no hi ha cap “contuberni” ni cap “conspiració” per protegir la infanta Cristina en el cas Nóos. Ha insistit que el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach ha actuat sense pressió ni seva ni del fiscal general i ha recalcat que ha fet allò que ha trobat que havia de fer, d’acord amb el seu saber jurídic i amb la seva consciència. En aquest sentit, ha recordat que la seva obligació és acusar quan creu que hi ha delictes i oposar-se a una acusació si considera que no s’ha comès cap delicte i que la persona és injustament acusada, com seria el cas de la germana del rei. Sí que ha reconegut Barceló que no és habitual que el fiscal recorri una acusació plantejada pel jutge.

“Pensar que hi pot haver una conspiració, avui dia és impossible. Amb assumptes d’aquesta transcendència no hi ha cap possibilitat que hi hagi un contuberni perquè són tantes les persones que hi intervenen que és impossible posar-les d’acord. Aquesta és la garantia que dóna un estat de dret”, ha afirmat el fiscal cap en una compareixença en comissió parlamentària en la qual ha explicat la memòria de la Fiscalia de l’any 2013.

Barceló ha recordat, però, que la Fiscalia és una institució jeràrquica i ha reconegut que el fiscal general de l'Estat ha d'impartir ordres a la resta. Amb tot, ha afegit que "avui no hi pot haver 'ordeno y mando'". Si hi ha discrepàncies, ha explicat, aquestes es resolen de manera raonada i "si em convencen no tenc cap problema a canviar de criteri". En aquest sentit, ha assegurat que des de l'any 2002, quan va passar a ocupar el càrrec, ni a ell no li han donat ordres ni ell no les ha donades. Sí que ha reconegut que l'any 2013 va fer dues instruccions als fiscals que apareixen en la memòria i que estaven relacionades amb casos de corrupció. Segons ha dit, era perquè l'informassin a ell de la situació dels casos més rellevants perquè fins a aquell moment no el n'informaven i es trobava que li faltava informació quan li ho preguntaven els mitjans de comunicació o quan li ho demanava el fiscal general de l'Estat.

Als passadissos del Parlament ha insistit a defensar la tasca del fiscal Anticorrupció i la seva llibertat a l’hora de prendre les decisions. “No es poden veure fantasmes allà on no n’hi ha”, ha afegit. I ha apuntat també que no li consta que s’hagi produït alguna recomanació o indicació des de la Fiscalia General de l’Estat perquè no es negociï una conformitat amb el marit de la infanta i cunyat del rei, Iñaki Urdangarin, acusat també en el cas Nóos.