FITA A FITA
Societat 28/06/2014

El paisatge de l’Arxiduc

Joan Carles Palos
2 min

Valldemossa / Deià“No hi ha llibre més instructiu, ni d’estampes més hermoses com sa senzilla observació de sa naturalesa, de sa hermosa creació de Déu”, diu l’arxiduc Lluís Salvador (1847-1915) en el seu llibre Somnis d’estiu a ran de mar. Una obra publicada el 1912 i que ve a ser la suma de tots els caires del seu autor: intel·lectual, pensador, poeta, erudit, viatger, etnòleg i artista, alhora que profundament religiós i amb una visió de la ‘contemplació’ molt propera a Ramon Llull (1232-1316). L’Arxiduc i Llull, dues fites de la nostra història, distanciades per sis segles, que s’uneixen en un mateix espai, Miramar.

Aquesta possessió de Valldemossa, ubicada a la frontera amb Deià, es converteix així en l’epicentre de la tasca ingent de la recerca del paradís, per la passa i la mirada, “com una oració en la qual s’homo s’inclina, sumís, davant es Creador de tots aquests miracles” (Arxiduc)/ “entre la vinya e el fenollar, amor me pres, fe’m Déus amar, entre sospirs e plors estar” (Llull). Un paradís que, en el cas de l’Arxiduc, s’estengué molt més enllà de l’antiga escola lul·liana de final del segle XIV, fins a abastar un vast territori de prop de 1.800 hectàrees que anava des de sa Pedrissa (Deià) fins a Son Gual (Valldemossa), passant per Son Marroig, Miramar, s’Estaca, Son Galceran, Son Gallard, Son Ferrandell, Son Moragues, la Font Figuera, sa Torre i Can Costa; des de ran de mar fins als 945 metres del puig Caragolí.

El ‘paisatge de l’Arxiduc’ (Nicolau S. Cañellas Serrano, IEB 1997) neix de la suma de la paraula i els fets, de les seves obres escrites damunt el paper i la pedra, de tots els llibres, camins, miradors, cases, pedrissos i capelles que marquen com a fites el recorregut del ‘príncep, científic i viatger’ per la costa nord valldemossina.

Amb aquesta ‘ruta’ d’avui, el ‘Fita a Fita’ tanca una temporada d’excursions per la nostra illa. En començar la següent, ens trobarem immersos dins els actes commemoratius de l’Any Arxiduc (2015), una oportunitat per iniciar la recuperació i difusió del seu llegat. Més d’un centenar d’elements patrimonials de valor incalculable, com la capella del beat Ramon Llull o la caseta de la Talaia Vella -el refugi de muntanya més antic d’Espanya-, que demanen la reactivació del BIC (Bé d’Interès Cultural) que resta adormit als calaixos institucionals.

Valldemossa i Deià configuren un territori físic que gràcies a l’arxiduc Lluís Salvador, i Ramon Llull també, pot esdevenir una marca turística i cultural a desenvolupar. Som a la serra de Tramuntana-Patrimoni Mundial, i el nostre orgull com a poble, de tot allò que som i ens representa, i ens diferencia de la resta, ho trobam aquí també. “Cada país, per pobre que paresca, té els seus atractius i tresors, i un no té més que estudiar-los”, ens diu l’Arxiduc.

stats