TURISME
Balears 18/01/2016

La gastronomia, la gran aposta del Consell de Mallorca a Fitur

El cuiner Miquel Calent hi durà a terme un 'showcooking' en què prepararà dues tapes amb ingredients típics mallorquins

Cristina Román
3 min
Cosme Bonet, Paula Ginard i el cuiner Miquel Calent, aquest dilluns. /CONSELL DE MALLORCA

PalmaEl Consell de Mallorca traslladarà aquesta setmana la gastronomia de l'illa a la Fira Internacional de Turisme de Madrid (Fitur). Ho farà amb un showcooking, un espectacle culinari a càrrec de Miquel Calent, el cap de cuina del restaurant Can Calent de Campos.

Allà, posarà a disposició dels assistents dues tapes que integren molts dels ingredients representatius de la nostra terra. Les dues tenen en compte les restriccions forçoses o optatives de cada estómac. Una d'elles serà apta per a celíacs i també per a vegetarians. La primera es tracta d'una mescla de coca de garrova i palo, amb confitura d'ametlla, brossat, melassa de cítrics i albercocs secs. La segona és una galleta d'oli i xeixa, crema de tap de cortí, porc negre marinat al carbó i escuma de tem. Tots els ingredients de les tapes seran mallorquins i la majoria, orgànics.

L'objectiu d'aquest nou equip de govern del Consell, format per MÉS, PSIB-PSOE i Podem, és continuar en la línia de feina iniciada en la World Travel Market a Londres fa uns mesos. Cosme Bonet, el conseller insular d'Economia i Hisenda, ha explicat que "per tal d'anar agafant experiència per assumir les competències plenes de promoció turística dins el 2017", se centraran a "allargar la temporada turística i afegir al·licients perquè un turista vingui durant tot l'any".

Així doncs, a part de promocionar la natura, el paisatge, l'esport i la cultura, se centraran en un element patrimonial vital: la gastronomia. Segons el protagonista de l'espectacle culinari, Miquel Calent, el primer que va pensar quan li ho van proposar va ser: "Què m'agradaria mostrar de ca nostra per fer un altre tipus de turisme possible?". El que se li va ocórrer va ser, com no, productes de les Illes, però que fossin orgànics, i conjugar-los de tal manera que fos possible menjar-los ràpidament i que fossin portables d'un lloc a un altre de la fira. Amb les tapes mallorquines, el cuiner, que ha col·laborat en programes televisius i llibres de cuina, pretén "estar a l'altura d'aquestes illes i deixar en bon lloc la nostra terra".

Vestits amb tela de llengües

Llevat de la gastronomia, el Consell de Mallorca també potenciarà la cultura i l'artesania. La tela de llengües serà la protagonista en aquest aspecte, ja que serà visible en les vestimentes dels que estaran darrere l'estand del Consell.

També es dissenyaran estris culinaris amb les llengües i les estovalles i davantals seran fets aquí.

Paula Ginard, la directora insular de Turisme, Promoció Econòmica i Artesania, ha explicat que el Consell de Mallorca vol ser una representació de cada un dels ajuntaments de l'illa. De moment, es coordinen amb nou ajuntaments que viatjaran a Madrid. Amb la resta d'ajuntaments, Ginard ha explicat que si no poden viatjar a Madrid, ells exposaran la seva part.

Una fira amb més estands que mai

La fira, que tindrà lloc a Madrid de dia 20 a dia 24 d'aquest mes, arriba a la 36a edició amb més de 165 països i regions que hi participen. Enguany registra un nou rècord de participació, amb 9.500 empreses i prop de 60.000 metres quadrats de superfície d'exposició.

S'estima que enguany se superi la xifra de visitants de l'edició anterior (22.551).

Dia 21 de gener, el dia de les Illes Balears a Fitur, està prevista una presentació destinada als mitjans de comunicació estatals entorn de l'oferta cultural de les Illes i en la qual es donarà a conèixer Palma com a destinació cultural a través de la figura de Joan Miró, la candidatura de Menorca Talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat i Formentera com a destinació cultural i de naturalesa.

El Govern balear i el Consell de Mallorca també centraran els esforços en la gastronomia. A Fitur hi participaran tres xefs de les Illes: Tolo Sintes Melià, Juan Ramón Cobo i Miquel Calent. Tots ells realitzaran en directe una selecció de plats que podran degustar tots els assistents.

A més, es duran a terme diferents demostracions de rebosteria en directe a l’estand de Balears, on s'instal·larà una cafeteria en la qual es podran degustar productes com l'ensaïmada de Mallorca, carquinyols de Menorca i flaó d'Eivissa i Formentera, tot això acompanyat d'una xocolata desfeta.

Les illes de Mallorca, Menorca i Formentera disposaran d'un espai propi per mostrar tota la seva oferta turística als visitants i petites zones de reunions. Al costat de Mallorca, hi assisteixen en qualitat de coexpositors un total de 9 municipis de l'illa: Palma, Alcúdia, Pollença, Manacor, Calvià, Campos, Llucmajor, Felanitx i ses Salines. L’estand inclourà, a més, tres cabines de ràdio on s’emetran programes en directe, una zona de presentacions, una sala de premsa, una sala de reunions i espais de magatzem i guarda-roba.

stats