PALMA

El PP sosté que es pot construir a les Fontanelles perquè "ja estan salvades"

El ple de Cort, amb els vots del Govern d'esquerres, desestima la recusació de Noguera presentada per la promotora i dóna via lliure a denegar la llicència per al macroprojecte comercial

La construcció d'un macrocentre comercial en una parcel·la de 89.000 metres quadrats no posa en perill la conservació de la zona humida de les Fontanelles, segons la regidora del PP i exdirectora tècnica d'Urbanisme a Cort, Lourdes Bosch. "Les Fontanelles ja estan salvades i dir el contrari és una fal·làcia", ha arribat a dir la popular en el ple de Cort per argumentar la proposta, perquè l'Ajuntament no denegui la llicència al projecte de Palma Springs. Ha sostingut això en el fet que la zona "ja va ser protegida gràcies al Pla Parcial que va aprovar el PP en el 2007". Bosch es referia a l'acord que va prendre el Govern de Catalina Cirer del qual formava part, quan ja es trobava en funcions després de les eleccions, que precisament permetia la urbanització de la parcel·la de la zona humida. En tot cas, uns 156.000 metres quadrats limítrofs al projecte en quedaren exclosos, i és el lloc on l'actual Conselleria de Medi Ambient del Govern ha pogut declarar fa poc una microreserva biològica per intentar protegir l'espècie Limonium barceloi, afectada per la urbanització dels terrenys que ja s'ha executat.

La regidora popular ha sostingut així que la zona humida ja està protegida, per defensar davant el ple la proposta del seu grup perquè se suspengués el procediment per donar la llicència a la promotora Unibail-Rodamco fins que l'Audiència Nacional i el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears no es pronunciïn sobre sengles recursos. És el mateix argument que fa servir la promotora, que va haver de recórrer a aquesta via judicial perquè el Govern de José Ramón Bauzá (PP) va denegar dues vegades al projecte la llicència autonòmica com a gran establiment comercial perquè incomplia la Llei de comerç. La proposta dels populars ha estat rebutjada en el ple pel Govern tripartit integrat pel PSIB, MÉS i Som, mentre que el grup de Ciutadans ha fet costat als populars. L'àrea d'Urbanisme del tinent de batle Antoni Noguera ja ha tancat tots els serrells perquè el consell de la Gerència d'Urbanisme del proper dimarts denegui la llicència municipal al projecte per no haver aconseguit el requisit imprescindible del Govern. Un darrer informe dels serveis jurídics municipals ha dictaminat que s'ha d'actuar així.

No obstant això, Bosch (PP) ha carregat contra Noguera perquè considera que amb l'arxivament de la sol·licitud del projecte per a les Fontanelles "actua per caprici", amb "finalitats partidistes" i sense tenir en compte l'interès general. Fent seu un altre argument de la promotora, la regidora popular ha assegurat que, per aquest acord, l'Ajuntament es podria enfrontar a una indemnització "de més de 100 milions d'euros", i ha al·legat que existeix un informe de la cap del servei de Tramitació que aconsella la suspensió del procediment, encara que no estigui sostingut per arguments jurídics. El tinent de batle just ha contestat recordant la tramitació de la sol·licitud, i que l'acord que es prendrà per denegar-la se sosté en dos informes jurídics, un de la secretaria de la Gerència d'Urbanisme, com és habitual, que en aquest cas s'ha apuntalat amb un altre dels serveis jurídics municipals. "Ens limitam a fer complir la llei perquè ens adverteixen que, si no, podríem incórrer en inacció i prevaricació", ha afirmat Noguera, que ha afegit que la promotora no perd cap dret, perquè en el cas que els tribunals li acabin donant la raó sobre l'autorització autonòmica, podrà tornar a sol·licitar la llicència municipal, encara que es pogués topar llavors amb la moratòria de grans superfícies dictada pel Consell de Mallorca.

Desestimada la recusació de Noguera

En el mateix ple de Cort s'ha tractat la proposta de resolució de l'equip de govern per desestimar la recusació d'Antoni Noguera en el procediment, presentada per la promotora Unibail Rodamco al·legant "enemistat manifesta". D'aquesta manera volia bloquejar l'acord de la Gerència d'Urbanisme que presideix el regidor. Amb el tinent de batle absent perquè l'afecta la proposta, la portaveu del PP, Marga Durán, ha defensat l'abstenció del grup perquè ha dit que Noguera actua en aquest cas "amb imprudència" i "volent fer massa via". La posició dels populars ha acabat provocant la intervenció del batle José Hila, que també havia estat interpel·lat durant el debat. Hila ha retret al PP que no donàs suport davant la recusació, perquè ha recordat que durant el mandat passat ell mateix i altres regidors de l'oposició sí que donaren suport als responsables d'Urbanisme del PP davant una acció semblant per part del promotor del Casino Teatre Balear.

Més continguts de