FÒRUM
Portada 20/05/2015

Art i consciència: Fronteres com a cicatrius

Antoni Muntadas, Ramón Chao, Ignacio Ramonet i Nazanin Armanian participen en aquest fòrum. Previsiblement també hi prendran part Guisi Nicolini, la batlessa de Lampedusa i el politòleg Sami Naïr

Maria Fuster
3 min
fòrum fronteres

PalmaGenerar una mirada més oberta és el que cerquen Metges del Món i Es Baluard amb el projecte Fòrum Fronteres com a cicatrius. I és que el títol connota aquest dolor que generen els espais tancats, fet pel qual la intenció és travessar límits. Així, segons els organitzadors, el que es pretén és connectar l'expressió artística amb el discurs d'experts del món social, però també intel·lectuals i responsables públics.

"No volíem fer un fòrum com els de sempre, organitzat al voltant d'especialistes. Volem parlar de manera diferent d'intervenció social des de problemàtiques internacionals i a la vegada donar veu a un artista que parla de la realitat migratòria", assenyala Francisco Garrido, coordinador de Metges del Món Illes Balears, qui fa molts de mesos que prepara aquest fòrum. Nekane Aramburu, directora d'Es baluard, ha volgut remarcar que aquest projecte manté la línia programàtica que s'havia traçat des del museu, "vinculada a la realitat".

Experts, artistes intel·lectuals

Entre els participants confirmats hi ha l'artista i creador multidisciplinari Antoni Muntadas; els periodistes Ramón Chao i Ignacio Ramonet; Helena Maleno, especialista en tràfic d'éssers humans, i la professora de relacions internacionals Nazanin Armania. També està previst que pugui assistir-hi Guisi Nicolini, la batlessa de Lampedusa, porta d'entrada de la Mediterrània, on centenars de migrants han perdut la vida i amb una població que s'ha avesat a donar assistència a les persones que hi arriben en pastera. Un altre ponent que encara no ha confirmat l'assistència és el sociòleg, politòleg i filòsof Sami Naïr, especialista en moviments migratoris.

Diferents fronteres

El fòrum començarà el 30 de juny i finalitzarà l'1 de juliol; es durà a terme en format de taller perquè totes les persones que hi participen puguin debatre i dialogar amb els ponents. Els dos dies es dividiran en dues sessions. La primera, del dia 30 de juny, és 'La frontera imaginada' i serà a càrrec d'Àlex Miquel, professor titular d'Antropologia i Filosofia de la UIB, i Àlex Muntada, artista de projecció internacional que ha exposat les seves obres al MOMA, al MACBA i a la Biennal de Venècia, entre d'altres indrets. També hi prendran part l'associació d'immigrants de Guinea Conakry a les Illes Balears i de la de Ghana. La segona sessió du el nom de 'Viure la frontera' i les ponents seran Helena Maleno, especialista en tràfic d'éssers humans, periodista i investigadora, juntament amb Valeria Castorini, que és activista social i organitza xarxes d'assistència a refugiats a la costa de Sicília. El segon dia seran els periodistes Ignacio Ramonet i Ramón Chao, a més de membres de l'Associació de Dones de Mali i altres ponents, que articularan la sessió de 'Globalització versus antiglobalització'. El darrer tema tractat en el fòrum serà la 'Frontera artificial', en què intervindran Nazanin Armanian, especialista en duel migratori, i l'antropòleg Guillem Buika.

La directora d'Es Baluard ha assenyalat que l'objectiu d'aquest projecte, que significa un repte nou, és "no tant donar respostes com ordenar les preguntes". Francisco Garrido, de Metges del Món, ha afegit que també seria interessant "aprendre de les respostes erràtiques del passat".

Son Gotleu

Part del projecte consisteix en una intervenció en el barri de Son Gotleu durant aquest estiu "per rompre les fronteres que hi ha dins la ciutat de Palma mateix", diu Garrido. Així, l'ONG, que fa més de vuit anys que fat feina a la barriada on viu el percentatge més gran de població africana, està preparant activitats sota el lema 'Treure el barri del barri', assenyala el coordinador de Metges del Món de Balears. Aramburu explica que també ella i el seu equip educatiu aniran a la barriada per "fer feina a peu de carrer de manera horitzontal".

stats